1'i Başbakan 9 Kadın Bakan

1'i Başbakan 9 Kadın Bakan
4 Ekim 2011 14:02

Danimarka’nın ilk kadın başbakanı Thorning-Schmidt olacak.Kabinede 9 kadın bakan var.

HH

Danimarka’nın ilk kadın başbakanı Thorning-Schmidt olacak.Kabinede 9 kadın bakan var.

 

HH

 

Danimarka’nın tarihinde ilk kadın başbakan Sosyal Demokrat Partisi’nin lideri Helle Thorning-Schmidt olacak. Geçen ay yapılan genel seçim sonucunda Schmidt’in bugün Kraliçe Margrethe’den hükümeti kurma görevini almasıyla Liberal Toplum partisi ile koalisyon görüşmelerini tamamlayacak.

 
44 yaşındaki Helle Thorning-Schmidt, 179 saldalyeli Danimarka parlamentosu Folketing’de 92 milletvekili kazanarak çoğunluğu sağladı. Schmidt, yarın yaz tatilinin sonunda toplanan meclise hitap edecek.

 

Kraliçe Margrethe’nin bu sabah hükümeti kurmakla görevlendirdiği Helle Thorning-Schmidt, Sosyal Liberal Parti ve Sosyalist Halk Partisi liderleri ile üçlü koalisyon kurdu.

 

Yeni kabineyi Kraliçe Margrethe’ye sunar sunmaz gazetecilere “Danimarka, ekonomik bir darboğaza girdi. Bu darboğazdan çıkmak için herkesin fedakarlık yapması ve hükümetimizin de bazı hoş olmayan kararlar alması gerekiyor” diyen Schmidt ‘Birlikte el ele vererek fırtınayı aşacağız” diye kaydetti.

 

Yeni hükümet, dokuzu kadın 23 bakandan oluşuyor.

 

Thorning-Schmidt’in Sosyal Demokrat Partisi’nin kabinede 13 bakanı olacak.

 

Sosyal Liberal Parti’nin lideri Margrethe Vestager, yeni kabinede ekonomi ve içişleri bakanı olarak görev yapacak.

 

Sosyalist Halk Partisi’nin lideri Villy Sövndahl ise dışişleri bakanı olarak atandı.

 

Thorning-Schmidt, yarın ilk kez parlamentoya hitaben bir konuşma yapacak.

 

44 yaşındaki Helle Thorning-Schmidt, geçen ay yapılan seçimde 179 sandalyeli Danimarka parlamentosu Folketing’de 92 milletvekili kazanarak çoğunluğu sağlamıştı.

 
H&H’nin notu: Sosyal Demokrat Parti’nin kadınlar kolu yok ama gördüğünüz üzere kadınların ve gençlerin sesi oldukça çok çıkıyor. Ne diyelim darısı bizim sosyal demokratların başına…