162 milyon dolarlık özelleştirmenin yüzde 70’i ‘emlakçılık’tan

162 milyon dolarlık özelleştirmenin yüzde 70’i ‘emlakçılık’tan
16 Ağustos 2022 08:59

Bu yılın ocak-temmuz döneminde toplam 162 milyon dolarlık özelleştirme yapılırken bu rakamın 110.5 milyon doları gayrimenkul (arsa-arazi) satışından oluştu.

 

 

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre; CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut’un çalışmasından aktardığı habere göre, AK Parti iktidarında 39 milyar dolarlık hisse, 17.3 milyar dolarlık işletme/tesis, 651 milyon dolarlık otel/sosyal tesis, 708 milyon dolarlık varlık satışı yapıldı.

CHP’li Bulut, Cumhuriyetin ilk yıllarında yapılan ne kadar fabrika, liman varsa satan, özelleştiren AK Parti’nin, özelleştirmeleri arsa ve arazi satışına dönüştürdüğünü söyledi. İktidarın ‘özelleştirme’ adı altında ‘emlakçılığa’ soyunduğunu belirten Bulut, “AKP Emlak’tan satılık kelepir arsa ve araziler…” eleştirisini yaptı.

 

 

‘PLAJDAKİ KUMLARI BİLE SATTILAR’

 
Özelleştirmelerin AK Parti tarafından tamamen arsa-arazi satışına dönüştürüldüğünü belirten Bulut, “Babalar gibi satıyoruz” denilerek toplam 62.9 milyar dolarlık özelleştirme yapıldığını, bu satışın 4.1 milyar dolarlık kısmını arsa-arazi satışlarının oluşturduğunu söyledi.

Bulut, “Merkez Bankası’nın eksi rezervlerinden de anlaşılacağı üzere bu para çarçur edildi” dedi. Milletin alın teriyle yapılan fabrika, liman, sanayi tesisi, termik santral, maden işletmesi gibi ne varsa özelleştirme bahanesi altında yok pahasına satıldığını dile getiren Bulut, şöyle devam etti:

“Yetmedi, derelerin, akarsuların suyunu, ormanlardaki ağaçları, hatta plajdaki kumu bile sattılar. Elde avuçta satacak bir şey kalmayınca arazilere, arsalara göz diktiler. Özelleştirme, bağlamından koparılarak kamuya ait arsa ve arazilerin satışına dönüştü. Buna rağmen Hazine’nin kasası bomboş. Giderayak ülkeyi talan ediyorlar.”