1500 TIR 7 gündür bekliyor!

1500 TIR 7 gündür bekliyor!
28 Eylül 2022 11:30

Rusya’nın kısmi seferberlik ilanı sonrası ülkelerinden çıkış yapmak isteyen Rus vatandaşlarının sınırda oluşturduğu yoğunluk, Türk TIR’larının bekleme sürelerini artırdı. Küçük araç yoğunluğundan dolayı 1500 TIR’ın 7 gündür beklediği belirtildi.

 

 

Fotoğraf: Reuters

 

Sözcü’den Gamze Bal’ın haberine göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kısmi seferberlik ilanı, Türkiye’de konut sektöründen sonra taşımacılık sektörü de vurdu.

Savaşın başlamasıyla Türkiye’de konut piyasasının önde gelen yabancı müşterileri olan Ruslar, Putin’in kısmi seferberlik ilanının ardından Türkiye’de konut taleplerini daha da artırdı.

Seferberlik ilan edilmesi sonrası Rus vatandaşlarının özel araçları ile ülkeyi terk etmeye başlaması, sınır kapılarında ihracat ve ithalat mallarının yüklü olduğu TIR’ların giriş çıkışlarını da olumsuz etkilemeye başladı.

Sozcu.com.tr’ye konuşan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanvekili Ahmet Hamdi Gürdoğan, “Özellikle Gürcistan’a açılan Vladikavkaz’daki Kazbegi-Verhni-Lars kapısında ve yol güzergahında yaşanan büyük yoğunluk, çıkış yapmak isteyen Rus vatandaşlarının kilometrelerce kuyruk oluşturmaları kapıyı tıkanma noktasına getirdi” dedi.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Özer’in sozcu.com.tr’ye verdiği bilgiye göre ise, “Küçük araç yoğunluğundan büyük araçlar da etkileniyor. Seferberliğe tabi olanları, evrakları olanları olmayanları inceliyorlar, yoğunluk arttı” dedi.

Özer, seferberlik başladığından bu yana geçen bir hafta içinde 1000-1500 civarında TIR’ın bu durumdan etkilendiğini aktardı.

 

 

GIDA ÜRÜNLERİNDE BOZULMA TEHLİKESİ

 

 

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanvekili Ahmet Hamdi Gürdoğan’ın verdiği bilgiye göre, bekleyen TIR’lar içinde inşaat malzemesi ile ahşap ürünleri taşıyan da var, yaş meyve, kuru gıda ve balık taşıyan da… Gıda ürünlerinin bir kısmında ise beklemeden kaynaklı bozulma tehlikesi olabilir.

Bu ürünlerin sadece Rusya’ya değil, Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan, Moğolistan ve Kırgızistan’a da gittiğini aktaran Gürdoğan, “Beklemeden dolayı bozulan mallar da olacaktır. Orada çok büyük bir kaos var şu an. Müdahale edilmesi lazım. Onlar çıkıyor, biz girmeye çalışıyoruz. Mallar giremiyor. Alternatif geçiş güzergahlarını devreye sokmamız lazım” diye konuştu.