14 Mayıs’ı bekleyen yolsuzluk dosyaları!

14 Mayıs’ı bekleyen yolsuzluk dosyaları!
10 Mayıs 2023 08:41

Millet İttifakı’nın Adana mitinginde konuşan ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın, “Savcılığa gönderdik, 15 Mayıs’ı bekliyoruz” dediği yolsuzluk dosyaları 3 milyar TL’lik kamu zararını konu alıyor. Adrese teslim ihaleler, belirli kişi ve kurumlara sağlanan ayrıcalıklar ve “FETÖ’ye finans desteği” iddialarını içeren suç duyuruları halen işleme konulmayı bekliyor.

 

 

CHP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş’ın katıldığı Adana mitingine, siyasilerin yolsuzluklarla ilgili konuşmaları damgasını vurdu.

Konuşmasında, “Beşli çete”ye değinen CHP Lideri Kılıçdaroğlu, yolsuzluk yapanlardan hesap soracağını belirtirken Mansur Yavaş, “Yolsuzluk dosyalarını savcılığa verdik. 15 Mayıs’ı bekliyoruz” dedi.

ABB Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adayı Mansur Yavaş’ın konuşmasının ardından ise gözler Başkent’teki yolsuzluk dosyalarına çevrildi.

 

 

BirGün’den Mustafa Bildircin, tamamı Melih Gökçek’in ABB Başkanlığı dönemindeki faaliyetleri kapsayan ve yolsuzluk iddialarını içeren dosyalara mercek tuttu. Savcılığa gönderilen dosyalardaki toplam kamu zararı 3 milyar TL olarak hesaplandı.

ABB yönetiminin 31 Mart 2019 tarihi itibarıyla gerçekleştirdiği incelemelerin ardından hazırlanan ve savcılığa ulaştırılan suç duyurusu dosyaları adeta tozlandı. Henüz hiçbir dosya için soruşturma izni alınamazken soruşturma izni alınamayan bazı dosyalar için Danıştay’a itiraz başvurusunda bulunulduğu öğrenildi.

Savcılığa bildirilen ve Gökçek döneminde kamu kaynaklarının rant amaçlı kullanıldığı şüphesi uyandıran bazı işlemler şöyle sıralandı:

• Ankara’da teleferik yapımını üstlenen şirkete, usulsüz iş artışı ile haksız süre uzatımı sağlandı. Yüklenici firmanın ihale dosyasını önceden ele geçirdiği de öne sürülürken şirkete iş artışları ile birlikte toplam 43 milyon TL ödeme yapıldığı belirtildi.

• 2012 yılında 9 milyon TL’ye özelleştirilen ABB iştiraki BEL-YA şirketinin ederinin, 26,7 milyon TL olduğu tespit edildi. Özelleştirmeden sonra da şirkete belediye bütçesinden milyonlarca lira aktarıldığı belirlendi.

• Osmanlıspor’a 25 yıllığına bedelsiz devredilen Yenikent Stadı için belediye bütçesinden bir yılda 2 milyon TL harcandı.

• Belediye iştiraki Anket A.Ş’ye manuel terapist olarak alınan Moldova uyruklu Ana A.’nın başkanlık konutunda görevlendirildiği belgelendi. Aylık 3 bin 800 TL maaşla çalışan Ana A, Gökçek istifa etmeden bir ay önce başkanlık konutundan şirkete gönderildi.

 

 

FETÖ’YE RANT

 

 

• Kamuya ait bir taşınmaz, bilinçli ve planlı şekilde alınan meclis kararları ve imar değişiklikleri ile FETÖ mensuplarına hukuka aykırı şekilde verildi.

• ANFA’nın 2015 yılında 1,7 milyar TL’ye ihale ettiği bir işte belediye, 576 milyon TL zarara uğratıldı.

• Tatlar Arıtma Tesisleri’nin yenilenmesi gerekçesiyle ABB Meclisi’nden toplam 536 milyon TL borçlanma yetkisi alındı ancak bu para alakasız başka işler için kullanıldı.