13 günde Kalkınma Bankası’nın 4.5 milyon hissesi el değiştirdi!

13 günde Kalkınma Bankası’nın 4.5 milyon hissesi el değiştirdi!
26 Haziran 2021 11:00

AKP’nin TBMM’ye sunduğu kanun teklifi ile Türkiye Kalkınma Bankası’nın yapısı değiştirildi. Ancak teklif yasalaşıncaya kadar geçen 13 günde bankanın 4.5 milyon hissesi de el değiştirdi.

 

 

Sözcü’den Veli Toprak’ın haberine göre TBMM KİT Komisyonu’nda Türkiye Kalkınma Bankası’nın (TKB) hesapları görüşülürken, 3 yıl önce yapılan yasal düzenleme sırasında Borsa İstanbul’da işlem gören bankanın hisselerinin 12 kat artması da gündeme getirildi. CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, “Kalkınma Bankası’nda yaşanan bu dalgalanmalarda spekülatif bir girişim olup olmadığı ve hisseleri kimlerin satın aldığı incelenmelidir” dedi.

 

 

BİR KOYAN 12 ALDI

 

 

28 Eylül 2018 günü AKP tarafından TBMM’ye sunulan bir kanun teklifi ile Türkiye Kalkınma Bankası’nın sermaye yapısı, organları, hesapları, faaliyet konuları ile kârının dağıtımına ilişkin esasların değiştirilmesi öngörüldü. Teklif, 13 gün sonra yani 11 Ekim günü TBMM’de benimsenerek kanunlaştı. Bu süre içinde bankanın hisselerinde önemli bir el değiştirmeler yaşandı. CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, TBMM KİT Komisyonu’nda hisse değişikliğini gündeme getirdi. Yavuzyılmaz, “Kalkınma Bankası hisseleri 5 lira seviyesinde işlem görmekteyken hisselerin statik seyri, bankanın yeniden yapılandırılacağının açıklanmasından sonraysa adeta uçuşa geçiyor” ifadelerini kullandı.

 

HİSSELER UÇUŞA GEÇTİ

 

 

Yavuzyılmaz şunları kaydetti:

 

“Kanun teklifinin görüşüldüğü 10 Ekim günü 50.6 liraya yükseliyor, 11 Ekim itibarıyla da gün ortasına gelinmeden 60 lira seviyesi aşılıyor. Böylece yatırımcılar da çok yüksek bir kazanç sağlıyor. Bir koyan 12 alıyor. Kalkınma Bankası’nın piyasa değeri kısa sürede 30.3 milyar liraya kadar ulaşıyor. Hisse senedi fiyatının fiyat-kazanç oranı Kalkınma Bankası’nda yüzde 238.31 seviyesini aşıyor. Hissedeki sert yükselişin ana nedeni halka açıklık oranının düşük olması (yüzde 0.92) olarak gösterilse de piyasada 4 milyon 581 bin 973 adet Kalkınma Bankası payı el değiştiriyor. Bu dalgalanmalarda spekülatif bir girişim olup olmadığı ve hisseleri kimlerin satın aldığı incelenmelidir.”