12K Model Zirvesi

12K Model Zirvesi
11 Nisan 2012 14:46

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), ’12K Model Zirvesi’ ile üyelerinin üretim sistemlerinde mükemmelliği yakalayabilmeleri için yeni bir vizyon sundu.

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), ’12K Model Zirvesi’ ile üyelerinin üretim sistemlerinde mükemmelliği yakalayabilmeleri için yeni bir vizyon sundu.

 

’12K Model Üretim Sistemi’ni uygulayacak firmalar, yeni yatırım yapmadan, eleman çıkarmadan verimliliklerini ve karlılıklarını önemli ölçüde artırabilecek ve cari açığın azalmasına katkı sağlayabilecek. TAYSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Alper Kanca, InoTec Teknoloji ve Yönetim Danışmanlığı işbirliği ile başladıkları yeni üretim sistemiyle üyelerini en doğru şekilde konumlandırarak, küresel anlamda kendilerini bekleyen fırsatlardan yararlanmak istediklerini söyledi.

 

TAYSAD’dan yapılan açıklamaya göre, Ekonomi Bakanlığı’nın ‘Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi’ yönündeki destekleri ile “Küresel Rekabet Yolunda Kurumsal Dönüşüm Projesi”nde yer alan TAYSAD, üyelerine InoTec Teknoloji ve Yönetim Danışmanlığı işbirliği ile ’12K Modeli’ üretim sistemini tanıttı.
 

-GÜÇLÜ SANAYİ, GÜÇLÜ MARKA-

Üreten Türkiye için ’12K Modeli Zirvesi’nin önemine değinen TAYSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Alper Kanca, yönetim olarak ‘Güçlü Sanayi, Güçlü Marka’ sloganı ile göreve yeni başladıklarını hatırlatarak, hedeflerinin yalnızca ülke sınırları içinde değil, küresel anlamda da güçlü markalar yaratmak olduğunu belirtti. Otomotiv endüstrisini ana ve yan sanayi olarak değil bir bütün olarak değerlendirdiklerinin altını çizen Kanca, 2023 yılındaki 10 küresel marka hedefinde otomotiv endüstrisinden de birkaç markanın yer alabilmesi için stratejiler belirlediklerini kaydetti. Bu markaların yan sanayi olabileceğine değinen Kanca, “Bunun için stratejiler belirledik. 12 K Modeli de bunlardan biri” dedi.
 

-“RAKİPLER SATIN ALINMALI”-

 

TAYSAD üyelerinin daha donanımlı olmalarını istediklerini vurgulayan Kanca, “Küresel ana sanayinin küresel yan sanayi tedarikçisi olmayı hedefliyoruz. Sadece Türkiye’de değil rakiplerin sahasında da oynamalıyız. Sadece ucuza ve zamanında yapabiliyor olmakla değil her anlamda küresel rekabetçilik istiyoruz. Hatta sadece yurt dışında üretim yapmakla değil, küresel rakipleri de satın alarak rekabet sağlamalıyız. Bunu başaran üyelerimiz de var” ifadesini kullandı.
 Kanca, Ar-Ge’ye daha çok pay ayıran, müşterisinin çözüm ortağı olan, stratejik plan yapan, küresel fırsatları değerlendiren ve marka olma yönünde adım atan firmaları küresel anlamda çok büyük fırsatların beklediğini, bunları yapamayanların ise çok büyük risklerle karşı karşıya bulunduğunu hatırlattı. InoTec Genel Müdürü Hayati Çağlar ise TAYSAD üyelerine ’12K Modeli’ni üretimde mükemmelliğe giden sistem olarak anlattı.


-12K MODELİ İLE CARİ AÇIK AZALACAK-

 

Rekabetin her geçen gün kendini daha fazla hissettirdiği bir dönemde, firmalar kendileri için gerçekleştirecekleri ’12K Modeli’ ile yeni istihdam yaratmadan, çalışan çıkarmadan, yatırım yapmadan vizyonlarını değiştirecek, daha verimli ve fazla üretimden, giderlerin azalmasına kadar avantajlar elde edecek. Bu modeli uygulayacak firmalar, gelirlerinde önemli oranda artış sağlamanın yanı sıra faaliyetlerindeki iyileşmeler nedeni ile de cari açığın azalmasına katkı sağlayacak.

-12 K MODELİ ÜRETİM SİSTEMİ-

12 K Modeli üretim sistemi 12 ana kriterden ve 75 alt kriterden oluşuyor. Sistemin stratejik ve operasyonel olmak üzere uygulanması gereken 12 kriteri şöyle:
 “Yönetim sistemleri yaklaşımı,
Stratejik hedefler,
Ürün ve ürün stratejisi,
Liderlik anlayışı,
Tedarik zinciri yönetimi,
Müşteri odaklı ürün geliştirme,
Kararlı operasyonlar,
Kaizen ve 5S
Zamanında teslimat,
Kaynağında kalite ve hatasızlaştırma,
Tedarik zinciri yönetimi,
Yetenek geliştirme ve takım çalışması, ve bunun ardından sonuç bölümünde performans ölçme”