120 şeriatçıya son dakika tahliyesi

120 şeriatçıya son dakika tahliyesi
15 Temmuz 2012 08:54

Mahkeme, Yargıtay’ın mahkum ettiği Hizb-ut Tahrir örgütü üyelerinin tahliyesine karar verdi Savcılık, mesai sonu gelen karara itiraz etti. Ama talep pazartesiye kaldı. Tutuklular ise çıktı…Son çıkarılan yargı paketinden sonra cezaevlerindeki örgüt üyeleri de tahliye edilmeye başlandı. Haklarında Yargıtay’ın kesinleşmiş mahkumiyet kararı bulunan Hizb-ut Tahrir örgütünün yönetici ve üyelerinin de aralarında bulunduğu 120 sanık, geçtiğimiz cuma günü Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne çıktı. Ancak mesai bitimine kısa bir zaman kala tahliye kararları çıktı.

Mesai bitimine kısa bir süre kala bu karar Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na ulaştı. Cumhuriyet Savcılığı, haklarmda mahkumiyet kararı kesinleşen Hizb-ut Tahrir örgütü yöneticisi ve üyelerinin tahliye edilemeyeceğini bunun yasaya ay kın olduğunu bildirdi.

Yakalanmaları artık zor

Ancak mesai bittiği için Cumhuriyet Savcılığı’mn itirazı görüşülemedi. Böylece örgüt üyeleri tahliye edildi. Salıverilmeye yapılan itiraz ise pazartesi günü yani yarın ele alınacak. itiraz kabul edilmiş olsa bile tutuklu ve hükümlüler salıverildiği için bunlardan örgütün lider kadrosunun yeniden yakalanmalarının artık zor olacağı bildirildi.

CHP’li Tarhan tepkili

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada 3. yargı paketinin ‘yanlış yorumlandığı’ ve uygulandığım öne sürdü. Tarhan, Ankara Adliyesi’nden örgüt mensuplarının serbest bırakılmasına ilişkin kararın mesai bitimine 10 dakika kala İnfaz Savcılığı’na bildirdiğini söyledi.

Hizbullahçılar’ı hatırlattı

Tarhan kaygılarım şöyle açıkladı: “Bu tahliyeler, geçmişte Hizbullah terör örgütü yöneticisi ve tetikçilerinin tutuklulukta 10 yılı doldurdukları için tahliye edilmeleri ve ardından yeniden tutuklama kararı verilmesi olayım anımsattı. Ancak, yeniden tutuklama kararı verildiğinde, salıverilenler yurtdışına çoktan kaçmayı başarmışlardı.” “Yargıtay’ın üzeri yok” Ankara Adliyesi’nde görevli bir Cumhuriyet Savcısı ise kararla ilgili, “En vahim olan ise, Yargıtay’ın onadığı kesinleşmiş mahkumiyet kararırım, esasına girilip de yeniden yargılama yapılmasıdır. Bu karar karşısında şoke oldum” diye konuştu.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi 19 Nisan 2004 tarihli kararmda, Hizb-ut Tahrir örgütünün “Devletin ve Cumhuriyet’in varlığını tehlikeye düşürmek, devlet otoritesini zaafa uğratmak veya yıkmak, ele geçirmek amacıyla kurulduğuna” hükmetmişti.

Saygı Öztürk/Sözcü