120 bin TL’ye bir oda!

120 bin TL’ye bir oda!
17 Ağustos 2022 10:12

Üniversite yerleştirme sonuçlarının ilan edilmesiyle birlikte öğrenciler ve ailelerinin en önemli gündemi barınma olarak karşılarında duruyor. ‘Barınamıyoruz’ diyen öğrencilerin eylemleriyle yurt fiyatlarındaki fahiş tutarlar ve kiralık ev ücretlerinin yüksekliği muhalefetin de söylemlerine yansıdı. Muhalefetin, “İktidarımızda bir yıl içinde yurt sorunu çözülecek” vaadinin ardından Gençlik ve Spor Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı genelge yayımlayarak yurtların kapasitesinin artırılması ve lojmanların da yurt olarak kullanılması adımını attı.

 

Fotoğraf: Wikipedia

 

 

Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı yurtların kapasitesinin yeterli olmadığı, başvuruların yıl içinde, öğrenimin başlamasının ardından netleştiği ortamda birçok öğrenci ve ailenin tercihi ya da zorunluluğu özel yurtlar oluyor. Gazete Duvar’dan Serkan Alan ve Nur Kaplan Ankara’da farklı üniversite ve semtlerde bulunan özel öğrenci yurtlarını arayarak yurtların koşullarını ve fiyatlarını sordu.

 

 

YEMEK FİYATI ‘ENFLASYON’ ORANINDA DEĞİŞECEK

 
120 bin TL’yi bulan ücretlerin olduğu özel yurtlarda yemek ücretleri de enflasyona endekslenmiş durumda. Ankara’da, ilk olarak Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ne yürüyerek 10 dakika mesafede bulunduğunu belirten Balgat semtindeki özel bir erkek öğrenci yurdu ile görüştük. 1 ile 4 kişilik olmak üzere farklı oda seçeneklerinin olduğunu belirten yurt yetkilisi tek kişilik oda fiyatının taksitli olarak ödendiği takdirde 87 bin 750 TL, peşin olarak ödendiği takdirde ise 76 bin 500 TL olduğunu söyledi. Dokuz ay kalınabilen tek kişilik odanın aylık ödemesi neredeyse asgari ücretin iki katı yani 9 bin 750 TL. Aynı yurtta iki kişilik oda ücretleri taksitli 63 bin peşin ise 54 bin, dört kişilik oda ücretleri ise taksitli 47 bin 250 peşin ise 40 bin 500 TL.

Söz konusu ücretlerde kahvaltının dahil olduğunu, akşam yemeklerinin ise “isteyenlere ücreti karşılığında” sağlandığını belirten yurt görevlisinin aktarımına göre yemek ücretinde de değişen bir tarife söz konusu. Yıllık akşam yemeği ödemesinin sene başında peşin yapılırsa 15 bin TL olduğunu, ay ay yemekten yararlanmak isteyenler için ise başlangıç fiyatının bin 500 TL olarak belirlendiğini söyleyen yetkili, “Takdir ederseniz enflasyonla birlikte gıda fiyatları da artabildiği için biz de aylık ya da üç aylık periyotlarda yemek hizmetimizin fiyatını enflasyon oranında değiştireceğiz. Bu artışlardan etkilenmek istemiyorsanız yemek ücretini sezonluk verip satın alabilirsiniz” dedi.

Tercih sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte öğrenciler tarafından yoğun şekilde arandıklarını belirten yurt yetkilisi, indirim uygulanıp uygulanamayacağı konusunda ise, “Bizde indirim yok. Bu sezonluk fiyatlar. Eşit hizmete eşit fiyat politikası uygulayan bir firmayız” ifadelerini kullandı.

 

 

TEK KİŞİLİK ODA 120 BİN TL

 
Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve TED Üniversitesi’nin fakültelerine yakın konumda bulunan semtlerden olan Kolej’de özel bir kız öğrenci yurdundan da fiyat aldık. Odalarda televizyon ve buzdolabı gibi eşyaların olduğunu, açık büfe kahvaltı ve 4 çeşit seçenekli akşam yemeğinin fiyatlara dahil olduğunu belirten yurt yetkilisi, ücretlerin dokuz aylık 49 bin TL’den başlayarak 120 bin TL’ye kadar devam ettiğini söyledi. Tek kişilik oda fiyatlarının 85 binden başlayarak 90 bin, 100 bin, 120 bin TL’ye kadar devam ettiğini söyleyen yetkili peşin ödemelerde ise yüzde 5 indirim yapabileceklerini ifade etti.