12 milyon dolar ne oldu?

12 milyon dolar ne oldu?
26 Haziran 2012 10:08

CHP’li Umut Oran, Suriye’deki iç karışıklık nedeniyle THY’nin 12 milyon dolarını alamadığı iddialarını Meclis’e taşıdı: Benzer bir olay Irak’ta da yaşanmıştı. Bu paraların akıbeti nedir?

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Türkiye ile Suriye arasındaki kriz sürerken, Meclis’e bir soru önergesi verdi.

Oran, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle hazırladığı önergede; Türk Hava Yollan’run (THY) Suriye’deki 12 milyon dolarının akıbetini sordu.

Topçu ne demişti?

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’nun, “THY’nin 12 milyon dolan Suriye’deki gelişmeler sonucu ülkeden çıkarılamadı” şeklindeki açıklamasını hatırlatan Oran, “Ancak bu sözlerin basında yer alması üzerine THY, zararın söz konusu olmadığını belirtti ve ‘Bloke edilmemiş THY mevduatına faiz işletilmekte olduğunu duyurdu” dedi.

Benzer bir olayın Irak’ta da yaşandığını öne süren Oran, Bakan’a şu sorulan yöneltti: 2003 yılında Irak’m işgalinden önce bu ülkede bakiye kalan 2 milyon 901 bin 152 ABD dolan tutarındaki meblağın Türkiye’ye transfer edilmediği doğru mudur?

İŞGALDEN sonra Irak para biriminin değiştirilmesi ve değerinin düşürülmesi sonucu THY’nin parasının 626 ABD dolan karşılığına düştüğü ve 2 milyon 900 bin 536 dolar mevduatın tamamını kaybettiği doğru mudur?

SEKİZ yılda konuyla ilgili ne gibi işlem yapıldı? 2008’de Bağdat’a sefer başlatan ve son bir yılda Irak’ta 5 ayn noktaya daha uçan THY’nin eski alacağını tahsil için bir girişimi oldu mu?

SURİYE’de Irak’ta 8 yıl önce yaşanan gelişmenin benzerinin yaşanması olasılığına karşı önlem alındı mı?

Suriye’deki 12 milyon dolarla ilgili olarak Bağdat’taki Türk diplomatlarının uyanlarına karşın THY’nin girişimde bulunmadığı doğru mudur?