10 milyonu aşkın emekli zamsız ve ek zamsız bırakıldı!

10 milyonu aşkın emekli zamsız ve ek zamsız bırakıldı!
5 Ocak 2022 06:50

İktidar hayat pahalılığı altında ezilen emeklileri sendika zammı alan ve almayan diye ayırıp 10 milyonu aşkın emekliyi zamsız ve ek zamsız bıraktı.

 

 

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre birbiri ardına yağan zamlar karşısında çaresiz kalan emeklilere ek zam sözü veren iktidar, sayıları 10 milyonu aşkın işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerine tek kuruş bile ek zam vermedi. İktidar bu emeklilere sadece geçmiş 6 aylık enflasyon kadar zam vermekle yetindi.

 

 

‘ADALET NEREDE’ İSYANI

 

 

Buna karşılık zamları memur sendikalarının yaptığı toplu sözleşmelere göre belirlenen memur emeklilerine yüzde 5’lik zammın yanı sıra ilave yüzde 2.5 zam verilmesi diğer emeklilerde büyük hayal kırıklığı yarattı. SÖZCÜ’yü arayan çok sayıda emekli, “Adalet nerede kaldı” eleştirisinde bulundu.

 

 

GELİRLER ERİYOR

 

 

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) toplam 13 milyon 590 bin kişi emeklilik aylığı alıyor. Bu emekli ve emekli yakınlarının 8.5 milyondan fazlasını işçi emeklileri, 2.7 milyonunu esnaf ve çiftçi emeklileri, 2 milyon 377 binini de memur emeklileri ve yakınları oluşturuyor.

Bu emeklilerden sadece memur emeklilerinin aylıklarına toplu sözleşmeyle zam yapılıyor. Memur sendikalarının memurlar için aldığı zam oranları memur emeklilerine de uygulanıyor. Geri kalan 11 milyon 213 bin emekliye ise sadece TÜİK’in açıkladığı 6 aylık enflasyon kadar geriye dönük zam veriliyor. TÜİK’in enflasyonu gerçek hayat pahalılığını yansıtmadığı için de emeklilerin gelirleri her geçen gün eriyor, yaşam daha da zorlaşıyor.