1 Mayıs kutlamalarında 14 bin polis görev alacak

1 Mayıs kutlamalarında 14 bin polis görev alacak
30 Nisan 2012 14:32

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün kutlancağı Taksim Meydanı ve çevresinde 14 bin polisin görev yapacağını bildirdi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün kutlancağı Taksim Meydanı ve çevresinde 14 bin polisin görev yapacağını bildirdi.

 
Vali Mutlu, 1. Uluslararası Marmara ve Karadeniz Konferansı’na katıldı. Buradan ayrılırken gazetecilerin 1 Mayıs kutlamalarına dair sorularını cevaplayan Mutlu, alınan güvenlik tedbirleri ile ilgili bilgi verdi. Kutlama komitesinin İstanbul Valiliği’ne yaptığı müracaat üzerine gerekli iznin verildiğini aktaran Mutlu, “Yarın sabah saatlerinden itibaren işçi kardeşlerimiz Taksim Meydanı’nda bu anlamlı günlerini kutlayacaklar. Biz de bu özel günlerini yürekten tebrik ediyoruz. Bu toplantının, kutlamanın; işçilerimizin emekçilerimizin dayanışma ve sorunlarına, taleplerine, dileklerine tercüman olacak nitelikli bir gün olarak kutlanmasını yürekten arzu ediyorum.” dedi.

 
Kutlamalar için Taksim ve çevresinde ne gibi önlemler alındığının sorulması üzerine de Mutlu, “1 Mayıs dolayısıyla Taksim Meydanı’na emekçilerin geniş katılımı olacak. Bunun için DİSK ve KESK dahil sendikalar Taksim ile ilgili toplantıları yapıyor. Emniyet, gerek toplanma gerek yürüyüş alanlarında gerek Taksim Meydanı’nda işçilerin hiçbir sıkıntı ile karşılaşmadan, güvenli ve huzurlu bir şekilde 1 Mayıs’ı kutlaması için tüm tedbirleri aldı. Emniyet, onların bu günlerini rahat kutlamaları için güvenlik başta olmak üzere tüm destekleri sunacak.” cevabını verdi.

 
Vali Mutlu, sendikalara ve siyasi gruplara yapılan ‘direklere tırmanılmasın ve heykellere çıkılmasın’ uyarılarının aktarılması üzerine, “Bu konu ile ilgili birtakım hususları paylaşmayı yararlı görüyoruz. Sendikalara arzu etmediğimiz şeyleri dile getirdik. Geçen sene hepimiz tanığız, biliyoruz. Maalesef meydanda yerini alan ufak marjinal gruplar tarafından yapılan ve işçiler tarafından tasvip edilmeyen görüntüler oluştu. Bu görüntüler işçiyi, emekçiyi, İstanbul’u ve Türkiye’yi rahatsız etti. O nedenle ‘sadece güvenlik birimleri değil tertip komtesi de konu ile ilgili gerekli tedbirlerini alsın’ talebinde bulunduk. Sıkıntılar olmasın diye şimdiden gerekli uyarıları yaptık. Onun için herkes özenle, dikkatle hareket etsin. İşçi, emekçi ve milleti topyekün rahatsız eden görüntülere sebebiyet verilmesin.” ifadelerini kullandı.
 

Gazetecilerin, “Olay olursa Taksim’de kutlamalara izin vermem.” beyanına göndermede bulunması üzerine de İstanbul Valisi, “Erken uyarı yaptım. Bu konuyu tertip komitesi ile görüştük. Umuyorum, bu sene özenli hareket edecekler. Umuyorum bu sene 1 Mayıs’ta hakikaten sorun olmayacak, kutlamalar bayram havasında olacak. Zaten onlara da ‘sonrası ile ilgili şayet sıkıntı olursa bu hepimizi üzer. Bu üzüntüleri milletçe paylaşmak istemiyoruz; dikkatli olun’ türünden ikazlar yaptık.” karşılığını verdi. 1 Mayıs kutlamasının güvenli ve huzurlu yapılması adına ortak bir bilincin söz konusu olduğunu anlatan Hüseyin Avni Mutlu, şöyle devam etti:

 
“Söz ve uyarılarım işçi ve emekçi kardeşlerime değildir. Ben, üniversite döneminde harman yerlerinde saman balyası basarak okul harçlığımı elde ettim. Temmuz- ağustos aylarında harman yerlerinde saman balyası basmanın ne olduğunu bilen, emeğe saygı duyan bir idareciyim. Benim babam da işçidir, biz emeği kutsal bilen emekçi kardeşlerimizi başımıza taç ederiz. Sözlerim; meydanda marjinal görüntü veren çok az sayıda kişi içindir.”
 

Mutlu, basın mensuplarının, “Taksim ve çevresinde kutlamalar esnasında kaç polis olacak? Siz de kontrol amaçlı alanlara gidecek misiniz?” yönündeki sorularını şöyle cevapladı:

 
“Güvenlik amaçlı yakın ve çevre illerden aldığımız takviye var. Toplam 14 bin civarında personelimizle Taksim ve yürüyüş güzergahında emniyet tedbirlerini aldık. Bunun dışında takviye olarak kullanılmak üzere yedek emniyet güçlerimizi görevlendirdik. Diğer yandan ben kutlamaları devamlı izleyeceğim. Tabii bu tür toplantıları takip etmek için İstanbul Emniyet Müdürlüğü bünyesinde oluşturduğumuz kriz merkezimiz var. Oradan bizzat kendim İstanbul Emniyet Müdürü ile kutlamaları takip edeceğim.”

 
“Bir olay olursa Taksim de olmaması söz konusu olabilir mi?” sorusuna da “Biz, 1 Mayıs’ın Taksim Meydanı’nda kutlanmasını diliyoruz.” diye cevap verdi.