Ziraat Bankası Genel Müdürü açıkladı: Kart borcu olanlar…

Ziraat Bankası Genel Müdürü açıkladı: Kart borcu olanlar…
16 Ocak 2019 09:22

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın CNN TÜRK Ana Haber’de kart borcu olanların nasıl kredi alacağına açıklık getirdi.

 

 

İşte başlıklar

 

– Tarım sektörüne 80 milyar kredi verdik. Biz sadece tarım işi yapıyorsak neden bütün dünyada şubeleri var. Londra’da ne işi var o zaman bankanın. Tarım sektörü Ziraat Bankası’nın vizyonudur. Tarımda kullanılan kredinin yüzde 65’i sadece size aittir. Ziraat Bankası tarım vizyonunda vazgeçilmiş değil. Banka, enerji sektöründe, dış ticarette, alt yapıda, savunma sanayinde her yerde var.

 

TARIM KREDİLERİ

 

-Tarım kredilerini iki ayrı şekilde anlatırsak daha iyi anlaşılır. Çiftçilerimizin, köylülerimizin kullandığı krediler var. Bunların miktarı 47-50 milyar arasında seyrediyor. Bu çiftçilerimizin sayısı 700 bin.

 

BİRLEŞTİREN İHTİYAÇ KREDİSİ

 

-Türk halkı kredi kartını seviyor. Ciro 100 milyarı geçmiş. Bu ödeme aracı ama aynı zamanda kredi aracına da dönüşmüş. Perakende bankacılık yaptığımız halde kredi kartı konusunda biz geciktik. Ziraat bankası olarak 1., 1.5 sene önce bir kart çalışması yaptık. Fakat bunu çok büyük gürültüyle tanıtmadık. Çünkü atı alan Üsküdar’ı geçmişti. Bu konuda biraz geciktik.

-Kredi kartı ödemelerinde yüzde 30 asgari ödeme yükümlülüğü var. Yüzde 2.5’la bunu kredilendiriyorsunuz. Bu öyle bir noktaya geliyor ki bir sarmala dönüşüyor. Borcu borçla ödüyor. bu sarmal çok ciddi bir rakam. 17 milyar civarında böyle bir rakam var.

-İkincisi normal ödemesi gereken tarihte ödemeyi yapamıyor. Hızla 90 günü gidiyor. Kredi almışsanız 90 gün içinde ödemezseniz, takibe düşüyorsunuz. Takibe düştüğünüzde ise kredi alamıyorsunuz.