Zeytinburnu’ndaki çökmede ihmal mi var?

Zeytinburnu’ndaki çökmede ihmal mi var?
14 Ocak 2017 13:09

İstanbul Zeytinburnu’nda 2 yıl önce depreme dayanıksız raporuyla boşaltılan 7 katlı bina çöktü. Çökme nedeniyle 2 kişi yaşamını yitirirken 17 kişi de yaralandı. Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, binanın 90 gün içinde devlet tarafından yıkılması gerektiğini belirterek “Yaralanan veya ölenler için devlete tazminat davası açma hakkı var” dedi.

 

 

 

 

 

2015’te boşaltılan 56 daireli, 7 katlı bina, dün çöktü. Binanın çökmesi sonucu dedesinin ikiziyle kreşten aldığı 5 yaşındaki Mehmet Özdener ve 60 yaşındaki Mehmet Akbaş yaşamını yitirdi. Mehmet’in ikizi Ahmet’in de aralarında bulunduğu 17 kişi yaralandı. Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, boşaltılan binaların yıkımına ilişkin yasal prosedürü anlattı.

 

 

Boşaltılan binaların yıkılmasını il müdürlüklerinin, daire sahiplerinden istediğini söyleyen Öngören, kanuna göre, risk tespiti kesinleşince mülk sahiplerinin anlaşmasının 60+30 günlük süreye bağlı olduğunu, bu süreden sonra malikler anlaşmasa dahi binanın yıkım görevinin devlete verildiğini kaydetti. Öngören, “Kentsel dönüşümde bu yapıları yıktırma işlemleri mülki amirler desteğiyle idarece, yani belediye veya bakanlıkça yapılır. Verilen 90 günde maliklerin anlaşamaması üzerine binanın mülki amirlerin de desteğiyle devlet tarafından yıkılmaması önemli bir kusur. Yaralanan veya ölenler için devlete tazminat davası açma hakkı var. Riskli binayı yıktırmayan kamu görevlileri de taksirle ölümlerden ve yaralanmalardan cezai olarak sorumlu olacaklardır” dedi.

 

bina-2

 

BAŞKAN: BİZİM GÖREVİMİZ TAHLİYE

 

Habertürk’ten Müslüm Sarıyar ve Uzay Kesmen’in haberine göre; Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, 56 daireli binanın daha önce boşaltıldığını belirtti: “Bina 1993’te yaptırılmış, 1997’de iskanı alınmış. Çok ciddi sıkıntılar yaşasak da 24 Aralık 2015’te tahliye ettik. Yıkılıp yeniden yapılması gerekiyordu. Daire sahipleri aralarında anlaşamadığı için yıkılmamış olabilir. Bizim görevimiz tahliye etmek” dedi. Yıkılan Kuran Sitesi’nin sahiplerinden Hüseyin Kuran’ın ifadesinde “1993’te binayı amcam yaptı. Çökme tehlikesi nedeniyle bina boşaltıldıktan sonra belediye mühürledi. Zeytinburnu Belediyesi ile mahkemelik olduk. Bu nedenle de yıkım gerçekleşmedi” dediği öğrenildi.

 

İstanbul’un Zeytinburnu İlçesi, Beştelsiz Mahallesi’nin en işlek caddesi Rauf Denktaş Caddesi üzerinde bulunan 7 katlı ve Kuran Sitesi adlı boş bina 16.30 sıralarında çöktü. Onlarca kişinin hareket halinde olduğu sırada 7 katlı binanın olduğu yere yığılıp kalması 5 saniye sürdü. Depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle 2015’te boşaltılan bina kaldırımda yürüyenlerin üzerine çöktü. Yerle bir olan bina, dedesinin kreşten aldığı 5 yaşındaki Mehmet Özdener’e ve 60 yaşındaki Mehmet Akbaş’a mezar oldu. Yaşamını yitiren Mehmet’in ikizi Ahmet’in de aralarında bulunduğu 17 kişi de yaralandı. Bölgeye çok sayıda ambulans ve kurtarma ekibi sevk edildi. Enkaz altında başka kişilerin de olabileceği ihtimaline karşı arama kurtarma ekipleri çalışma başlattı.

 

mehmet-1

 

HASTANEDE ÖLDÜ

 

Binanın enkazından yaralı olarak çıkarılan ve hastaneye kaldırılan 60 yaşındaki Mehmet Akbaş yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Tedavileri çeşitli hastanelerde süren 17 yaralının da hayati tehlikelerinin bulunmadığı açıklandı. Zeytinburnu Kaymakamı Ali Taşkın Balaban “Çevre binalarda da hasar oluştu. Bu binanın yanındaki 2 bina da tedbir amaçlı olarak boşaltıldı” dedi. Binanın çökme anına tanık olan Nasri Kılıçarslan “Yıkım anını gördüm. Önce çatlamaya başladı. Sonra fayans parçaları cama vurmaya başladı. Baktım toz bulutu geliyor, hemen camı kapattım masanın altına girdim. 5 dakika göz gözü göremedi” diye anlatırken başka bir görgü tanığı ise şunları söyledi: “İnşaatın önündeydik. Mesai çıkış saatiydi. Bir anda büyük bir gürültüyle çöktü. Trafikte araçlar, yaya geçen insanlar vardı. Banka ATM’si vardı, oradaki insanlar da yaralandı.” Yaralılardan Ramazan Toprak da eve dönerken binanın üzerine çöktüğünü söyleyerek, “Ne olduğunu anlamadım bir gürültü ile bina çöktü. Kafa travması geçirdim. Çok şükür yaşıyoruz” dedi.

 
VALİ: 21 BİNA BOŞALTILDI

 

İstanbul Valisi Vasip Şahin, 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 17 kişinin de yaralandığını açıkladı. Çevredeki 21 binanın da güvenlik gerekçesiyle boşaltıldığını söyleyen Şahin, “17 yaralımız var. Hiçbirinin hayati tehlikesi yok. 24 araç 4 arama köpeğiyle enkaz arama kurtarma ve kaldırma çalışmaları yürütülmektedir. Binanın yıkımıyla ilgili ve yeniden yapımıyla ilgili mal sahiplerinin maalesef anlaşma sağlayamamaları nedeniyle bugüne gelinmiştir” dedi.

 

 

Kaynak: Habertürk