Zaten bunlara veriliyordu idam cezası

Zaten bunlara veriliyordu idam cezası
27 Temmuz 2016 17:30

AKP’li Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop esir aldıkları beyinlerin toplamı haline getirdikleri Türkiye’ye yeniden getirilecek bir idam cezasının sadece 3 suç türünde uygulanacağını söylemiş.

 

 

 

Safile USUL H&H YORUM

 

 

 
Önce ne dediğini aktarayım size Mustafa Şentop’un.

 

 
“Şahsi görüşüm olarak söylüyorum, idam cezasının gelmesi lazım. Sınırlı suçlar bakımından belirlemek, belki açıkça yazmak gerekebilir. Anayasal düzeni silahla değiştirmeye yönelik teşebbüsler, kasten tasarlayarak adam öldürme ve tecavüz suçu bakımından bu üç suçla sınırlı kalmak bakımından gelebilir. Bu konuda geniş bir talep olduğunu görüyorum. İdamı kaldıran parlamento bu cezayı yeniden Anayasa’ya koymaya da muktedirdir. ‘Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesini imzalayan bütün ülkeler idam cezasını uygulamıyor’ diyemeyiz. Rusya sözleşmenin ilgili kısmını onaylamamıştır, Ermenistan, Azerbaycan sözleşmeyi imzaladıkları halde o kısmı uygulamıyorlar.”

 

 
Mustafa Şentop bunları herhalde idam cezasına karşı olanları ve kendilerine karşı çıkacak AB’ye ikna etmek için söylüyor ama söyledikleri sadece bir kandırmaca.

 

 
İdam cezası bir defa Türkiye’de sadece siyasi suçlar, cinayet ve tecavüz durumlarında uygulandı hep.

 

 

 
Zaten idam cezası bunlara yönelikti.

 

 
Arap ülkelerinde, evet, hala daha hırsızlık dahi idama yol açabiliyor ama Türkiye başından beri idam cezasını yaygın tutmadı ve özellikle de siyasi suçlar ve nitelikli adi cinayetler için kullandı.

 

 
Şimdi bize neyi anlatmaya çalışıyor Mustafa Şentop.

 

 
Veya beynimizi esir etmemizi mi istiyor?

 

 
Ayrıca verdiği cezasını uygulayan ülkelere örnek vermesi de hayli komik.

 

 
Ermenistan mesela…

 

 
Siz Ermenistan’ı hiç gördünüz mü?

 

 
Oranın nasıl ilkel siyasi kalıplarla dolu olduğunu, ne kadar 20. yüzyıl başından kalma cezai uygulamaların olduğu, siyasi özgürlük olmadığını filan biliyor musunuz?

 

 
Erivan’a bir insin uçakla bir bakın bakalım.

 

 
Rusya sonra.

 

 
Rusya ulusal toplanış ve restorasyon yaşıyor yaklaşık 20 yıldır ve demokrasi ve hukuk devletinin kuralları orda henüz siyasal gündem bile değil.

 

 

 
Onlarda idam cezası olmasıyla 1999, 10 Aralık Pazartesi günü büyük Bülent Ecevit, bugün kendini dağıtmış Bahçeli ve merkez sağ demokrat Mesut Yılmaz’ın dirayetiyle AB’ye aday adayı olmuş Türkiye’nin idam cezasını geri getirmesi arasında Avrupa Konseyi açısından çok büyük fark var.

 

 

 
Avrupa Konseyi bu ülkelerin şu anda idam cezasını kaldırması için yeterli demokrasi yetişkinliğinde olmadığını biliyor.

 

 
Ama bu ülkeleri yine de etkisinde tutarak insan hakları ihlalelerini gemlemeye çalışıyor.

 

 

 
Rusya ve Ermenistan nitekim AB’nin 2. Halka Komşuluk siyasi halkası içinde.

 

 
Biz ise aday konumundayız. (bundan şu anda sonuç alamasak da fark etmez, bu konum önemli)

 

 
Ve, Türkiye AB’nin Kopenhag kiritelerini yerine getirmiş bir ülke 57. Hükümet döneminde (Ecevit-Yılmaz-Bahçeli) ve bundan dolayı dünyanın 1. siyasla ligine girmeyi kabul etmiş, bu hizaya gelmiş dünyada.

 

 
Türkiye idam cezasını yeniden getirdiğinde Avrupa Birliği müzakereleri derhal durdurur ve Avrupa Konseyi de buna uygun davranır ve, “Bir şey olmaz, Rusya’da da var idam cezası” demez.

 

 
Aklınızı başınıza alın ve bu sevdadan vazgeçin.

 

 
Avrupa sizi tamamen gözden çıkarttığında Türkiye stabil olmayan bir ülke haline gelir ve ilanihaye bu ülkeyi bu şekilde yönetemezsiniz.
Bu dünyadan ne güçlüler, ne tam hakimler geçti.

 

 
Aklınızı toplayın ve BÜYÜK TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN büyük Bülent Eceviti’nin ve o zamanın ferasetli Türk siyasetçilerinin bu vatana armağan ettiği AB kabından çıkmayın.

 

 

 
Sonra Araplar da hançerler sizi arkadan.

 

 
Unutmayın veya benden öğrenin…

 

 
Arap ülkeleri kendi toplumlarında yoz, çürümüş bir iç siyasal düzen sürdürseler de gözlerini saygıyla diktikleri yer AB’dir.

 

 
Ben bunların tamamını Brüksel’de bizzat izlemiş biriyim.

 

 
Arapların AB ve ABD ile sürdürdüğü ve size söylemediği bin türlü ilişkisi var.

 

 
Hem şunu da bilin, ABD artık, bilhassa da son 10 yılda uluslararası siyasi ilişkilerdeki tutumlarının hemen tamamını AB ile, bilhassa da Almanya ile olmak üzere, koordine ediyor.

 

 

 
Dünya giderek daha da küçülüyor ayrıca ve bu küçük dünyada Araplara ve Katar’a güvenerek bu gemiyi ordan oraya sürtemezsiniz devamlı.

 

 

 
Ermenistan’la Rusyaymış…

 

 

 
Lafa bak, akla bak.

 

 
Kendine örnek aldığı yere bak.

 

 
Ama tabii insan kendi ekmediğinin kökünü bilmez.

 

 

 

Safile USUL Twitter

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Özel-İmamoğlu-Yavaş ekseni
Rüzgar yeniden kırmızı ve toprak esiyor
Köfteden de gitti birkaç puan