Zarrab davasında kritik gelişme…

Zarrab davasında kritik gelişme…
18 Ocak 2018 20:42

New York’taki davada, Reza Zarrab ve Hakan Atila’nın ne kadar ceza alacaklarına karar verecek Hakim Richard Berman’dan beklenmedik bir talep geldi.

 

 

 

11 Nisan’da cezaları açıklaması beklenen Hakim Berman, hem Zarrab’ın, hem de Atilla’nın avukatlarından, müvekilleri için Türk ya da ABD’li yetkililerle bugüne kadar yaptıkları görüşmelerin detaylarını istedi.

 

Hakim Berman bugün mahkeme dosyasına giren kararında, hem savcılık, hem de Atilla ve Zarrab’ın avukatlarından, davaya hazırlık ya da duruşma sürecinde, Türk ve ABD’li yetkililerle yaptıkları tüm görüşmelerin detaylarını istedi. Kararda, savcılık ve savunma avukatlarının, Türk ya da ABD’li yetkililerle yaptıkları tüm temaslara ilişkin (e-mail, telefon konuşması, mesajlaşma ya da toplantı) ayrıntıları vermeleri istendi.

 

Avukatlardan, yapılan bu temasların;
* Tarihlerini
* gerçekleştirenlerin ya da ilgili kişilerin isimlerini
* amacını
* sonuçlarını bildirmeleri istendi.

eleckto

 

Hakim Berman, sadece ABD’li avukatların değil, Zarrab ve Atilla’nın Türk avukatlarının da davayla ilgili temasları hakkında aynı bilgileri kendisine iletmelerini istedi.

 
ERDOĞAN-GIULIANI GÖRÜŞMESİNİN DETAYLARI ÇIKAR MI?

 

Zarrab, itirafçı olmadan önce çok yüksek meblağlı ücretler ödeyerek, Amerikan basınında bile “savunmanın rüya takımı” olarak adlandırılan bir avukatlar ordusu kurmuştu. Bunlar arasında ABD Başkanı Donald Trump’a yakın isimlerden New York’un eski belediye başkanı Rudolph Giuliani ile eski ABD Adalet Bakanlarından Mukasey de yer alıyordu.

 

Giuliani ve Mukasey, Zarrab’ın avukatları sıfatıyla Ankara’ya kadar gelip Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmüştü. Görüşme konusunda Giuliani ve Mukasey mahkemeye genel ifadeler içeren birer bilgi notu göndermiş, ancak görüşme içeriği ve sonuçları konusunda detay vermemişlerdi. İki isim, benzer şekilde Trump yönetiminden isimlerle de görüştüklerini açıklamış, ancak bu görüşmelerin kiminle, ne zaman yapıldığını ya da içeriğini mahkemeye bildirmemişlerdi.

 
SAVCILIK DA BİLDİRECEK

 

Hakim Berman’ın son kararı doğrultusunda, savcılık da davaya ilişkin görüştüğü tüm Türk ve Amerikalı yetkilileri ve bu görüşmelerin ayrıntılarını mahkemeye bildirmek durumunda kalacak.

 
Savcılık, FETÖ’cü eski bir komiser yardımcısını “tanık” olarak mahkemede dinletmişti. Ancak Atilla’nın avukatlarının itirazlarına rağmen, hakkında FETÖ üyeliği iddiası bulunan firari eski komiser yardımcısı Hüseyin Korkmaz’ın tüm ifadeleri mahkemede kabul edilmişti. Korkmaz, tanıklık için savcılıktan ve FBI’dan para aldığını (50 bin dolar), kirasının ödendiğini ve kendisine çalışma izni verildiğini de açıklamıştı.

 

Ancak Savcılığın sadece Korkmaz’la mı görüştüğü, yoksa benzer başka FETÖ firari sanıklarıyla da temasa geçip geçmediği ortaya çıkmamıştı. Savcılığın mahkemeye vereceği bilgiler, Korkmaz dışında başka isimlerin de savcılığa bilgi sağlayıp sağlamadığı konusuna da açıklık getirecek.

 

 

Kaynak: Zeynep Gürcanlı/Sözcü

 

Zarrab davasında kritik gelişme…