Yüzme Havuzu Nasıl Yapılır?

Yüzme Havuzu Nasıl Yapılır?
30 Temmuz 2018 08:42

Yüzme havuzu yapımı temel mantıkta çok kolay bir işmiş gibi görünse de çok hummalı bir çalışma gerektirir.

 

Bir zemine havuz yapımı için profesyonel bir ekibe ihtiyaç vardır. Havuz yapmak için gerekli çalışmanın son derece özenle hazırlanması gerekir. Havuzlar kapalı ve açık havuz olmak üzere ikiye ayrılır ve iki havuz türünün yapımı içinde farklı işlemler gerekir. Tasarım açısında oldukça fazla sayıda havuz çeşidi vardır. Alana göre değişik türde tasarımlar yaptırmak mümkün. Ayrıca hazır tasarımların yanında müşterilerin istediği özel tasarımlarda uygun şekilde projelendirilip hayata geçirilebilir.

 

Havuz yapımı ön çalışması

 

Uygun bir zemine yüzme havuzu yapımı için ön şart iyi bir ön çalışmadır. Havuz yapılacak zemin öncelikle etüt edilmelidir. Zemin etüdünün ardından inşaat mühendisi, zeminin havuz yapımına uygun olup olmadığına karar verir. Ardından havuzun tesisatının nereden geleceği belirlenir. Tesisatın belirlenmesi inşaata başlamadan önce yapılmalıdır. Tesisatın nereden geleceği belirlendikten sonra, tüketicinin talebi doğrultusunda uygun proje çizilir. Proje çizimini takiben inşaat çalışmalarına başlanır.

 

Havuz inşaatı

 

Havuz inşaatının ilk kısmı havuz yapılacak yerin kazılmasıdır. Hafriyat işlerinin ardından blokajve drenaj işlemleri yapılır. Zemin beton kısmı dökülür. Dış demir kalıbı hazırlanır. Artık beton dökme işlerine başlamadan önce kalıp içi tesisat işleri yapılır. Havuz zemin beton tesisatı yapılır ve zemin betonu atılır. Kalıp içi tesisatlarının yapılmasının ardından beton dökme işleri tamamlanır. Beton yapım işlerinin ardından sıva ve şap atma işlerine geçilir. Tüm bu işlemler yapılırken projenin gerektirdiği gibi hareket edilir.

İzolasyon

 

Mimari olarak istenen tasarıma uygun şap ve sıva işlemleri ardından izolasyon işlemleri yapılır. İzolasyon malzemesiyle iki veya üç kat işlem uygulanır. İzolasyon işleminin havuzun kaplanması işlemine geçilir. Küpeşte kaplamasını takiben havuz içi döşeme ve aydınlatmalar yapılır. Döşeme ve aydınlatmalar, e tipi kafesli tip armatürler kullanılarak yapılmalı. Döşeme ve aydınlatmalardan sonra yüzme havuzu makine dairesi işleri tamamlanır. Havuz içerisinde herhangi bir çatlak kalmaması için son kontrol yapılır ve kalan çatlaklarda izolasyon malzemesi ile kapatılır. Kalan elektrik tesisatı işlemleri de tamamlanır. Tüm bu işlemlerin ardından geriye havuzun test ve bakım aşaması kalır.

Havuzuntesti

 

Havuzdaki tüm işlemler bittikten sonra havuzun su dolumu yapılır. Su doldurulduktan sonra havuz içi kaçak testi, tesisat kaçak testi gibi testler yapılır. Havuz dezenfektasyonu ve sterilizasyonu tamamlanır, ilk havuz bakımı yapılır. Tüm bu testlerin başarılıyla sonuçlandırılmasını takiben havuz kullanıma hazır konuma gelir. Havuz kullanımı sırasında bakımları muhakkak yapılmalı. Havuz bakımları insan sağlığı açısından oldukça önemli olduğu gibi, havuz uzun ömürlü olması, iç malzemenin kullanım ömrünü doğrudan etkiler. Ayrıca havuzlar yaz kış kullanılsın veya kullanılmasın su ile dolu kalmalı ve tüm yüzeyler eşit derecede gerilme altında tutulmalıdır.