Yürüyen Köşk,Atatürk’ün Yalova’ya gelişinin 84’üncü yıldönümünde tekrar açıldı

Yürüyen Köşk,Atatürk’ün Yalova’ya gelişinin 84’üncü yıldönümünde tekrar açıldı
19 Ağustos 2013 17:58

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Yalova’ya gelişinin 84’üncü yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı. Ata’nın büyük bir çevrecilik örneği sergileyerek çınar ağacının dalının kesilmemesi için raylı sistemlerle yürüttürdüğü Yürüyen Köşk, restorasyonun ardından yeniden ziyarete açıldı.

Yalova Belediyesi tarafından restorasyonu yaptırılan Yürüyen Köşk’te bir açılış töreni düzenlendi. Törene Yalova Valisi Esengül Civelek, AKP Yalova Milletvekili Temel Coşkun, Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal ile çok sayıda protokol mensubu ve vatandaşlar katıldı. Törende açılış konuşmasını Kocaeli Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Taner Aksoy yaptı. Aksoy, köşkün aslına uygun olarak yapıldığını belirtti. Konuşmanın ardından Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, Aksoy ve restorasyonu gerçekleştiren firmanın sahibi Şaziye Sezginer’e plaket verdi. Koçal,  “Sadece ülkemizde değil, dünyada da çevrenin sembolü olduğu, yaklaşık 90 yıl evvel ‘çevre’ lafı bilinmezken, bir büyük öngörüyle, bir ağacın dalını kesmeyerek ‘yürütün’ talimatını veren Büyük Önder’in, gerçekten büyüklüğünü, liderliğini bir kez daha buradan anlıyoruz” dedi.

Milletvekili Temel Coşkun da köşkün restorasyonunda emeği geçenlere teşekkür ettiğini belirtti.alova Valisi Esengül Civelek ise Atatürk Köşkleri arasında Yürüyen Köşk’ün eşsiz bir eser olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Yalova’ya gelişinin 84’üncü yıldönümünde Ulu Önder Atatürk’ü rahmetle, şükranla, saygıyla anıyorum. Hepimiz biliyoruz ki Ulu Önder Atatürk, tarihin her döneminde bir sağlık merkezi, bir dinlenme merkezi olan Termal’imize büyük önem vermiş, sık sık Termal’imize gelerek 1930-1938 yılları arasında ilimizde zaman zaman yaşamıştır. Ulu Önder Atatürk’ün Yalova’ya ilgisi ve sevgisi büyüktür. Ülkemizin hiçbir ilinde olmadığı şekliyle Yalova’mızda Atatürk’ün 3 köşkü, 2 çiftliği bulunmaktadır. Yürüyen Köşk, Atatürk köşkleri içerisinde en gösterişsiz, küçük, mütevazı olanıdır ama eşsiz olanıdır. Yürüyen Köşk’ü eşsiz kılan hikâyesindedir. Bir ağaç dalının kesilmemesine gösterilen hassasiyet Ulu Önder Atatürk’ün dünyaca örnek alınacak yüksek çevre bilincinin, doğa ve ağaç sevgisi yönünün olduğunu ortaya koymaktadır.”

Konuşmaların ardından Yürüyen Köşk’ün açılışı hazırlanan butonlara protokol mensuplarının basmasıyla gerçekleşti. Ardından havai fişek gösterisi gerçekleştirildi. Programda Yürüyen Köşk’ten Barış Manço Açık Hava Tiyatrosu’na meşaleli yürüyüş gerçekleştirildi. Ardından Açık Hava Tiyatrosu’nda da ışık, ses ve havai fişek gösterisi yapıldı.