Yurttaşların kimlik ücreti isyanı

Yurttaşların kimlik ücreti isyanı
22 Ekim 2014 10:36

Yeni çipli kimlik kartlarının aralık ayından itibaren yurttaşlara 18 TL karşılığında dağıtılmaya başlanacak olmasına tüketicilerden şikâyet yağıyor.

 

 

 

Kimliklerin ücretsiz olmasını talep eden tüketiciler “Bu kadar ücret ödemek istemiyoruz” diyerek tepki gösterdiler. Şikayetvar’ın haberine göre, yeni çipli kimliklerden talep edilen 18 liralık ücret yurttaşları çileden çıkardı. Maliyeti 5 lira olan kimlikler için talep edilen ücret çok fazla şikayet alırken 3 katı fazla para alınacak olmasına da tepki yağdı. 76 milyon yurttaştan toplanacak olan kimlik ücretlerinde düzenleme yapılmasını isteyen tüketicilerin şikâyetleri şöyle:

 
Kendi ülkemde kendi kimliğim için bu kadar fazla ücret alınacak olmasını anlayamıyorum. Pasaport ücretlerinde de aynı sorunu yaşamıştık tepkimizi gören yetkililer ücretlerde düzenleme yaptı şimdi yine aynısını bekliyoruz.

 
Maliyeti 5 lira olan bu karta 18 lira ücret istenmesinin nedeni ne? Bu ücret haksız kazanç olmuyor mu? Zaten zor geçiniyoruz ve bu paraları ödemek istemiyoruz.

 
Kalabalık bir ailenin babasıyım. Ayın sonunu zor getiriyorum ve inanın cebimde 18 lira bile kalmadığı zamanlar oluyor. Şimdi 4 çocuğum, eşim ve kendim için 18 lira ödeyemezsem ne olacak? Kimliksiz mi kalacağım? Bu ücretler kalabalık aileleri zorluyor. Geçim zorluğu yaşayan her bireyi zorluyor. Lütfen düzenleme getirilsin.

 
Devletin kendi vatandaşı olduğuma dair bana verdiği belge için ücret istemesine anlam veremiyorum. Maliyeti belli olan kimlik için istenilen ücret haksızlık. Devletin ücretsiz bu hizmeti vermesi gerektiğini düşünüyorum.

 

 

Bugünleri gördüysek yeni doğan bebekler için de kimlik ücreti alındığını görürüz diye düşünüyorum. Devletin kendi hizmetine ücret istemesinden şikâyetçiyim. 3 yıl içerisinde dağıtılacak yeni çipli kimliklere ücret ödemek istemiyorum.