Yurttan Kudüs tepkileri

Yurttan Kudüs tepkileri
7 Aralık 2017 19:00

Trump’ın Kudüs hakkında yaptığı açıklamada sonra yurttan tepkiler yağdı.

 

 

 

Şanlıurfa’da ‘Kudüs’ protestosu

 

ŞANLIURFA’da Sivil Toplum Kuruluşları Platformu, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasına tepki gösterip, ABD ve İsrail’i protesto etti.

 

Öğle saatlerinde Ahmet Bahçıvan İş merkezi önünde toplanan Sivil Toplum Kuruluşları Platformu, ellerinde Filistin bayrakları ve çeşitli dövizlerle Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’un, Tel Aviv’de yer alan ABD’nin İsrail Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacaklarını açıklaması ve Kudüs’ü İsrail Devleti’nin başkenti olarak tanıma kararını, basın açıklamasıyla protesto etti. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı eylemde grup adına açıklamada bulunan Memur-Sen İl Temsilcisi İbrahim Coşkun, Kudüs’ün savaşın değil, barışın şehri olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

 

“ABD’nin bu hamlesi, insanlık için manevi ve tarihi kıymete sahip, bu yönüyle de dünyanın barış adası olmuş Kudüs’ü savaş gerekçesine dönüştürmek amacı taşımaktadır. Buradan tüm yüreğimizle haykırıyoruz, korsan İsrail ve ABD Kudüs’ü başkent yapmak gibi bir rüyadan uyanmalıdır ve bütün dünya şunu anlamalıdır ki, artık bu kararla İsrail’in başkenti Kudüs değil, Washington olmuştur.”

 

Ali LEYLAK- Ömer ŞULUL/ŞANLIURFA

 

Sivas’ta AGD’den Kudüs protestosu

 

SİVAS’ta Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Cumhuriyet Üniversitesi Öğrenci Derneği (CÜDER) ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasını protesto etti.

 

Cumhuriyet Üniversitesi Kampusu içerisindeki Merkezi Kafeterya önünde ellerinde Filistin bayrakları taşıyan ve ‘Filistin için ayağa kalk’ pankartı ve ‘Ey Trump sen hayırdır’, ‘Kudüs İslamındır’, ‘Kudüs coğrafi değil imani bir meseledir’ yazılı dövizleri bulunan yaklaşık 50 kişilik grup, ‘Siyonist İsrail hesap verecek’, ‘Siyonist İsrail Filistin’den defol’ sloganları attı. Grup adına açıklama yapan CÜDER Başkanı Serdar Delice, ABD ve İsrail’in kanlı ortaklığı ve işgal planlarının devam ettiğini söyledi. ABD Başkanı Donald Trump’ın siyonizmin yeni kuklası olduğunu belirten Delice, “Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyacaklarına ve Amerikan Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşıyacaklarına dair açıklamalarda bulunuyor. Kudüs’le ilgili böyle hadsiz ve hukuksuz bir tasarruf ABD’yi de İsrail’i de hiç ummadıkları bir neticeyle karşı karşıya bırakacaktır.” dedi.

 

Kudüs’ü ‘İsrail’in başkenti’ olarak nitelendirmenin ABD’nin bu coğrafyadaki tüm varlığı ve ilişkilerinin sorgulanacağı yeni bir süreci başlatacağını öne süren Delice şöyle konuştu:

 

“Şimdi İslam ülkelerinden, İslam ülkelerinin hükümetlerinden içi boş kınamalar ya da lanet okumalar değil, sahici yaptırımlar bekliyoruz. Yapmamız gereken tüm İslam ülkeleri, mazlum halklar olarak birlikte hareket etmektir. Yapmamız gereken bu coğrafyanın Müslüman ya da gayrimüslim tüm unsurlarıyla adil bir birliktelik kurmaktır. Kudüs İslam’ındır, Müslümanlarındır ve ebediyen Müslümanların kalacaktır.”

 

Konuşmanın ardından bir süre daha slogan atan ve tekbir getiren grup dağıldı.

İrfan ÖZŞEKER/SİVAS

 

Adıyaman’da ‘Kudüs Protestosu’

 

ADIYAMAN’da Sivil Toplum Kuruluşları Platformu, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasına tepki gösterip, ABD ve İsrail’i protesto etti.

 

Öğle saatlerinde Demokrasi Parkı önünde toplanan Sivil Toplum Kuruluşları Platformu, ellerinde Filistin bayrakları ve çeşitli dövizlerle ABD Başkanı Donald Trump’un, Tel Aviv’de yer alan ABD’nin İsrail Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacaklarını açıklaması ve Kudüs’ü İsrail Devleti’nin başkenti olarak tanıma kararını, basın açıklamasıyla protesto etti. Grup adına açıklama yapan Memur-Sen İl Temsilcisi Ali Deniz, insanlık tarihinin en kanlı, en şedit dönemlerinin yaşandığı ifade ederek, şunları söyledi:

 

“Şiddeti daha da derinleştirerek kanlı iktidarlarını sürdürmek isteyen bir zihniyet, Kudüs üzerinden yeni bir hamle yapmaya hazırlanıyor. Bunu gören, tarihsel gerekçelerini bilen ve dünyanın bu devrine itiraz eden vicdan sahiplerinin sesi olarak bizler, ihtarda bulunmak üzere burada toplandık. Kudüs’ü işgal eden Siyonist İsrail’e, İsrail’e destek veren ABD’ye ve bütün bunlara sessiz kalanlar ile birlikte tüm insanlığa dönük bu ihtarımızın nedeni de, hedefi de bellidir. Kudüs insanlığın ortak mirası ve ‘Özgürlük Kudüs’ün hakkı’ iradesini yansıtmak için buradayız.”

 

Yapılan açıklama ardından toplan grup dua ederek ayrıldı.

Mahir ALAN/ADIYAMAN

 

Tokat’ta STK’lardan Kudüs protestosu

 

TOKAT’ta sivil toplum kuruluşları, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdıklarını açıklamasını protesto etti.

 

Öğle namazının ardından Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan 25 sivil toplum kuruluşu üyesi yaklaşık 500 kişinin katıldığı eylemde kalabalık, ellerinde ‘Kudüs bizimdir, bizim kalacak’, ‘Mescid-i Aksa onurumuzdur’ pankartları ile tekbir getirdi ve “Kudüs’e selam, direnişe devam”, “Tokat’tan Kudüs’e direnişe bin selam” diye sloganlar attı. Sivil toplum kuruluşları adına basın açıklaması yapan Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Koordinatörü Hasan Sarman, şöyle dedi:

 

”Her geçen gün İslam coğrafyası küresel sömürü düzenin kıskacında kan gölüne çevrilmektedir. Dün kendini muasır medeniyetler seviyesinde gören Avrupa, Bosna’da yaşanan soykırım hafızalarımızda tazeyken, Suriye’de her gün bir insanlık dramı yaşanırken, milyonlarca insan yerlerinden yurtlarından ayrılmak durumunda kalmıştır. Bir yandan gönül coğrafyamızda ölümler yağdırırken, bir yandan kutsallarımız çiğnenip, topraklarımıza el uzatılmaktadır. Hadsizliğin, saldırganlığın son noktası olarak siyonizmin bu devirdeki kullanışlı piyonu Trump’ın aracılığıyla ilk kıblemiz Kudüs’ümüzü işgalci İsraillilerin siyonist temelleri doğrultusunda başkent ilan etme cüretinde bulunmuşlardır. Kendilerini dünyanın efendisi, dünyanın diğer kalanını da kölesi olarak gören, kendisinden başkasına yaşam hakkı tanımayan bencil, saldırgan medeniyetin mensuplarını birazcık da olsa insanlığa davet ediyoruz.”

Fatih YILMAZ/TOKAT

 

Van’da Kudüs protestosu

 

VAN’da ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdıklarını açıklaması proteto edildi.

 

Van merkezde bulunan Hz. Ömer Camii avlusunda öğlen namazında sonra bir araya gelen 54 Sivil Toplum Kuruluşunun (STK) birleşiminden oluşan Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi, ABD Başkanı Donald Trump’ın “Ben artık zamanı geldiğine inanıyorum. Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma vakti gelmiştir. Büyükelçiliği Kudüs’e taşıma talimatı veriyorum” açıklamasını protesto etti.

 

Basın açıklamasına siyasi parti temsilcileri, sendika üyeleri, STK temsilcisi ve vatandaşlar katıldı. Grup adına basın açıklamasını Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi üyesi Nurullah Arvas, okudu. Arvas, Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanınması girişimi, siyasi açıdan İsrail’in işgal politikalarını meşrulaştırmanın bir adımı olduğunu belirterek, “Tump’ın işgal altındaki Kudüs’ün işgalci İsrail devletinin başkenti olarak tanınması veya ABD elçiliğinin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınması kararı İslam ümmetinin kalbine vurulmuş bir hançerdir. ABD’nin ve İsrail’in bu kararı asla kabul edilemez. Ortadoğu’daki kargaşadan ve İslam devletlerinin içine düştüğü zillet halinden faydalanan ABD, 1995 yılında yasallaştırdığı bu kararını hayata geçirmeye çalışmaktadır. Alınan bu karar geçersiz ve gayrımeşrudur. Bu uluslararası kanunlar ile kayıt altına alınan Filistin halkının haklarını ihlal eden ve barış imkanını tamamen ortadan kaldıran bir girişimdir” dedi.

 

Sözcü Arvas, Kudüs’ün sadece Müslümanların değil, insanlığın ve inançların ortak değeri olduğunu da belirterek, “Kudüs sadece Filistin halkının değil aynı zamanda tüm Müslüman halklarında kırmızı çizgisidir. Trump, bu küstah girişimiyle Müslüman halkları ve devletleri tanımadığını bir kez daha kanıtlamış olmaktadır. Kudüs’ü Siyonistlere peşkeş çekmek sadece Müslümanlara değil aynı zamanda tüm Hıristiyan alemine de bir hakarettir. Hıristiyanların da Amerika’nın ve Israil’in bu kararına itiraz etmeleri gerekmektedir. Çünkü Kudüs Siyonizm’in değil, tüm insanlığın maneviyat başkentidir. İnsanlığın ve inançların ortak değeri olan Kudüs’ü Siyonizm’in başkenti haline getirmek, bütün dinlerin medeniyet değerlerine hakarettir. Diğer dinleri ve mensuplarını yok saymaktır. Kendinden başkasını düşünmeyen, bu uğurda çocuk katili olmaktan çekinmeyen bir devlet anlayışının, barış ve hoşgörünün başka bir adresi olan Kudüs’ü ele geçirmesi bölgeyi yeniden daha büyük çatışma ortamına sürükleyecek bir adımdır”dedi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “İsrail ile diplomatik ilişkilerimizi koparmaya kadar gidebiliriz” söylemini desteklediklerin de belirten Arvas, “Başta İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap birliği olmak üzere Müslüman ülkelerin bu hadise karşısında seslerini yükseltmeleri, ABD ve İşgalci İsrail’e karşı yaptırımlar uygulaması gerekmektedir. Bu hadiseye sessiz kalmak tüm Müslümanlar için bir vebal olarak yeter. Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘Kudüs Müslümanların kırmızı çizgisidir. İsrail’le diplomatik ilişkilerimizi koparmaya kadar gidebiliriz’ çıkışının arkasında olduğumuzu ve işgalci Israil ve ABD’ye karşı atılacak her türlü adımı destekleyeceğimizi ilan ediyoruz. Biz Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi olarak ABD’nin bu küstah tavrına karşılık tüm Müslümanları Kudüs’e sahip çıkmaya ve aktif eylemselliğe davet ediyoruz” diye konuştu.

 

Basın açıklamasının ardından bir grup imam hatip lisesi öğrencisi ellerinde pankartlarla ve sloganlarla İsrail ve ABD’yi protesto ederek Beşyol Meydanı’ndaki okullarına kadar yürüdü.

Arif KARAKAŞ/VAN

 

 

Trabzon’da ABD’nin Kudüs kararına tepki

 

TRABZON’da, ABD’nin Kudüs kararı, sivil toplum kuruluşlarının üyeleri tarafından düzenlenen gösteriyle protesto edildi.

 

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etmesine yönelik tepkiler sürüyor. Meydan Parkı Atatürk Alanı’nda, Trabzon Sivil İnisiyatifi öncülüğünde bir araya gelen yaklaşık bin kişi ‘Kudüs özgürdür, özgür kalacak’ sloganları atarak yaşananlara tepki gösterdi. Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun da katıldığı protesto gösterisinde Trabzon Sivil İnisiyatifi adına basın açıklamasını okuyan Memur-Sen Trabzon Şube Başkanı Mehmet Kara, şöyle dedi:

 

“Bizler Trabzon kamuoyu ve Sivil İnisiyatif olarak gücümüzün yettiği, kalbimizin attığı müddetçe özgür Filistin ve özgür Kudüs’ün yanındayız. Tepkimizi bundan sonra artırarak devam ettirecek, Filistinli Müslüman kardeşlerimizi ve Mescidi Aksa’yı yalnız bırakmayacağız.”

 

ABD’nin hamlesinin insanlık için manevi ve tarihi kıymete sahip Kudüs’ü savaş gerekçesine dönüştürmek amacı taşıdığını kaydeden Kara şunları söyledi:

 

“Bu yolla diplomatik ve ekonomik zeminde devam eden örtülü üçüncü dünya savaşının ateşli bölümünün İslam coğrafyası üzerinden gerçekleşmesini istemektedir. Oysa Kudüs bütün inançlar için ortak tarih, ortak coğrafya, ortak kültür ve hepsinden öte ortak kader ve birlikte yaşamak demektir. Kudüs’ün bu vasıflarının yok edilmesine izin vermeyiz. Kudüs’ün insanlığın ortak mirası olması gerçeğine ihanet ettirmeyiz. Buradan diyoruz ki korsan İsrail Kudüs’ü başkent yapmak gibi bir hataya düşmemeli, ABD İsrail’in başkentinin Vaşington olduğunu idrak etmelidir. Görünen odur ki Kudüs çökmekte olan köhne dünya düzeninin merkezindeki ABD oligarşisinin yaşadığı iktidar çatışmasını gizleme aparatı olarak seçilmiştir. Bu yönüyle de çağrımızın bir diğer muhatabı Siyonizme karşı çıkan samimi Yahudilerdir. Çünkü Kudüs, samimi Yahudilerin de sığınağı ve inançlarını yaşama alanıdır.”

Osman ŞİŞKO/TRABZON

 

 

Aydın’da ‘Kudüs’ protestosu

 

AYDIN’da, Memur- Sen Şubesi üyeleri, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını açıklaması üzerine Atatürk Kent Meydanı’nda toplanarak, protesto gösterisi yaptı.

 

Memur-Sen Aydın Şubesi üyelerinin Atatürk Kent Meydanı’nda düzenlediği eyleme AK Parti Aydın İl Başkanı Ahmet Ertürk de destek verdi. Topluluk adına Memur-Sen Başkan Yardımcısı Kaan Çetinbaş, konuşma yaptı. ABD’nin kararının Kudüs’ü savaş gerekçesine dönüştürmek amacı taşıdığını savunan Çetinbaş, şunları söyledi:

 

“Kudüs’ü işgal eden İsrail’e, İsrail’e destek veren ABD ve bütün bunlara sessiz kalanlar ile birlikte insanlığa dönük bu ihtarın nedeni de hedefi de bellidir. ‘ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma’ ve ‘Amerikan Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınmasına’ yönelik söylemi fiiliyata geçirmeyi amaçlayan ABD ve Başkanı Trump, ihtarımızın öncelikli muhataplarıdır. ABD’nin bu hamlesi, insanlık için manevi ve tarihi kıymete sahip. Bu yönüyle de dünyanın ‘barış adası’ olmuş Kudüs’ü savaş gerekçesine dönüştürmek amacı taşımaktadır. Oysa Kudüs, bütün inançlar için ortak tarih, ortak coğrafya, ortak kültür ve hepsinden öte ortak kader ve birlikte yaşamak demektir. Kudüs’ün bu vasıflarının yok edilmesine izin vermeyiz. Kudüs’ün insanlığın ortak mirası olması gerçeğine ihanet ettirmeyiz. ABD-İsrail ortak yapımı bu kirli strateji, şiddet ve krizlerle kavrulan bütün insanlık için eğer engellenmezse daha da büyük sorunların kapısını aralayacaktır. Tam da bu yüzden dünyanın bütün iyi insanları barışı geliştirme ve ‘barış adası’ Kudüs’ü koruma noktasında çağrımızın muhatabıdır. Buradan diyoruz ki korsan İsrail, Kudüs’ü başkent yapmak gibi bir hataya düşmemeli. ABD, İsrail’in başkentinin Washington olduğunu idrak etmeli. Kudüs, bizim nazarımızda bir mihenktir. Her bir karışı ilahi vahiy insanlığa bildiren peygamberlerin izlerini taşıması hasebiyle Kudüs, insan olma şuuru, selamete erme bilinci ve sulhun mihengidir” dedi.

Yapılan açıklamanın ardından ‘Kudüs, yalnız değildir’, ‘Kudüs’e, selam direnişe devam’, ‘Katil ABD, Ortadoğu’dan çekil’ sloganları atan grup, olaysız dağıldı.

Burhan CEYHAN/AYDIN

 

 

Afyonkarahisar’da ‘Kudüs tepkisi

 

AFYONKARAHİSAR’da, ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı cami avlusunda toplanan bir grup tarafından protesto edildi.

 

Memur- Sen üyeleri ve bir grup vatandaş öğle namazının ardından İmaret Camisi avlusunda bir araya geldi. Üzerinde Mescid-i Aksa ve Kubbetüs Sahra simgesinin yer aldığı ‘Özgür Kudüs için ayaktayız’ yazılı pankart açan grup, Türkçe, İngilizce ve Arapça mesajların yazılı olduğu dövizler taşıdı.

 

Grup adına basın açıklaması yapan Memur- Sen İl Temsilcisi Abdülkadir Hız, “Kudüs’ü işgal eden İsrail’e, İsrail’e destek veren ABD ve bütün bunlara sessiz kalanlar ile birlikte insanlığa dönük bu ihtarın nedeni de hedefi de bellidir. Kudüs insanlığın ortak mirası, özgürlük Kudüs’ün hakkı iradesini yansıtmak için buradayız. ‘ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma’ ve ‘Amerikan Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınmasına’ yönelik söyleminin fiiliyata geçirmeyi amaçlayan ABD ve Başkanı Trump ihtarımızın öncelikli muhataplarıdır” dedi.

 

ABD’nin bu hamlesinin, insanlık için manevi ve tarihi kıymete sahip, bu yönüyle de dünyanın barış adası olmuş Kudüs’ü savaş gerekçesine dönüştürmek amacı taşıdığını kaydeden Hız, “Bu yolla, diplomatik ve ekonomik zeminde devam eden örtülü üçüncü dünya savaşının ateşli bölümünün İslam coğrafyası üzerinden gerçekleşmesini istemektedir. Oysa Kudüs, bütün inançlar için ortak tarih, ortak coğrafya, ortak kültür ve hepsinden öte ortak kader ve birlikte yaşamak demektir. Kudüs’ün bu vasıflarının yok edilmesine izin vermeyiz. Kudüs’ün insanlığın ortak mirası olması gerçeğine ihanet ettirmeyiz” diye konuştu.

 

Açıklamanın ardından Kudüs ve Filistin halkı için dualar edildi.

Sait KARADUMAN

 

 

Tokat’ta STK’lardan Kudüs protestosu

 

TOKAT’ta sivil toplum kuruluşları, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdıklarını açıklamasını protesto etti.

 

Öğle namazının ardından Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan 25 sivil toplum kuruluşu üyesi yaklaşık 500 kişinin katıldığı eylemde kalabalık, ellerinde ‘Kudüs bizimdir, bizim kalacak’, ‘Mescid-i Aksa onurumuzdur’ pankartları ile tekbir getirdi ve “Kudüs’e selam, direnişe devam”, “Tokat’tan Kudüs’e direnişe bin selam” diye sloganlar attı. Sivil toplum kuruluşları adına basın açıklaması yapan Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Koordinatörü Hasan Sarman, şöyle dedi:

 

”Her geçen gün İslam coğrafyası küresel sömürü düzenin kıskacında kan gölüne çevrilmektedir. Dün kendini muasır medeniyetler seviyesinde gören Avrupa, Bosna’da yaşanan soykırım hafızalarımızda tazeyken, Suriye’de her gün bir insanlık dramı yaşanırken, milyonlarca insan yerlerinden yurtlarından ayrılmak durumunda kalmıştır. Bir yandan gönül coğrafyamızda ölümler yağdırırken, bir yandan kutsallarımız çiğnenip, topraklarımıza el uzatılmaktadır. Hadsizliğin, saldırganlığın son noktası olarak siyonizmin bu devirdeki kullanışlı piyonu Trump’ın aracılığıyla ilk kıblemiz Kudüs’ümüzü işgalci İsraillilerin siyonist temelleri doğrultusunda başkent ilan etme cüretinde bulunmuşlardır. Kendilerini dünyanın efendisi, dünyanın diğer kalanını da kölesi olarak gören, kendisinden başkasına yaşam hakkı tanımayan bencil, saldırgan medeniyetin mensuplarını birazcık da olsa insanlığa davet ediyoruz.”

Fatih YILMAZ