Yunanistan’da 6 bin 300 yıllık şarap kalıntıları bulundu

Yunanistan’da 6 bin 300 yıllık şarap kalıntıları bulundu
10 Temmuz 2016 08:40

Yunanistan’da yapılan bir kazıda ortaya çıkan 6 bin 300 yıllık seramik kaplarda şarap izleri tespit edildi.

 

 

 

 

Yunanistan’ın kuzeyinde Dikili Taş kazısında ortaya çıkarılan 6 bin 300 yıllık seramik kaplarda kırmızı şarabın kimyasal izleri bulundu.

 

Arkeofili’nin haberine göre, yeni analizde kil kapların içine çektiği sıvılarda bulunan kimyasallar inceleniyor. Araştırmayla Avrupa’da, hatta belki de tüm dünyada, üzüm-bazlı şarap yapımına dair en eski kesin delil bulunmuş oldu.

 

YENİ TEKNİKLE ORTAYA ÇIKTI

 

Şarap kalıntılarının bulunduğu kaplar, Neolitik bir yerleşim olan Dikili Taş kazısında 6 bin 300 yıl önce yanmış bir evin kalıntıları arasında bulundu. Şarap kalıntıları bulunan parçalardan biri eksiksiz bir tüm kap, diğeri ise kırık bir kabın iki parçasıydı.

 

Araştırmacılar önce bu yeni tekniği, şarapla doldurulup boşaltılmış modern kil kap kopyaları üzerinde denedi. Daha sonra da Dikili Taş’tan çıkarılan kapların iç yüzeylerini sıyırarak elde ettikleri tozlarda, üzüm suyu ve geçirdiği fermentasyonun bıraktığı kimyasal izler tespit edildi.

 

ÜZÜM KALINTILARI BULUNMUŞTU

 

Journal of Archaeological Science (Arkeolojik Bilim Dergisi)’ndeki rapora göre bu kapların hiç birinde gözle görülebilir bir iz ya da kalıntı yoktu.

 

Kimyager Nicolas Garnier ve arkeobotanik uzmanı Soultana Maria Valamoti, Dikili Taş’ta daha önce kırık kap parçalarının yanında ezilmiş üzüm kalıntıları bulunduğunu söyledi. Bu kanıtlar da daha önceden, Dikili Taş çiftçilerinin üzüm suyu ya da şarap yaptığını düşündürmüştü.

 

Arkeolojide şarap kalıntıları üzerine daha önceki çalışmalar üzümü şarap haline getirmek için gerekli olan fermentasyon sürecinin kimyasal izlerine değil, genel olarak üzümün kimyasal izlerine dayanıyordu. Bu da bu kaplarda şarap değil üzüm suyu bulunma olasılığını ortadan kaldırmıyordu. Yeni teknikle birlikte bu araştırmada ise, bu olasılık ortadan kalkmış oluyor.

 

 

Kaynak: Cumhuriyet