Yunanistan-Türkiye hattında yeni gerilim… Şimdi de siber tehdit!

Yunanistan-Türkiye hattında yeni gerilim… Şimdi de siber tehdit!
5 Mayıs 2018 11:03

Son dönemde soğuk rüzgarların estiği Ege’de şimdi de siber saldırılar yaygınlaştı. İki ülkenin de karşılıklı olarak siber saldırıya başvurduğunu aktaran uzmanlar, “Bu saldırılar Türk-Yunan ilişkilerine zarar veriyor” yorumunu yaptı.

 

 

 

Atina-Ankara hakkında yaşanan gerilim siber ortama da yansıyor… Son dönemde Yunan ve Türk hackerlar Türk ve Yunan kurum ve kuruluşların internet sitelerini hacklemeye başladı. Deutsche Welle Türkçe servisi son dönemde yaşananları derlerken, bazı uzmanlar sanal ortamda yaşanan bu gerilimin iki ülke arasındaki ilişkiyi zedelediğini vurguluyor.

 

Türk hacker gruplarının daha önce Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’na ve Yunan haber ajansı AMNA’ya siber saldırıda bulunduğunu açıklayan yetkililer, Yunan hackerların da Türk kuruluşlara saldırdığını aktarıyor. Alman Deutsche Welle’ye konuşan Yunanistan İçişleri Bakanlığı eski genel sekreteri Angelos Syrigos, “Bence bunlar sıradan vatandaş değiller. Daha ziyade Türk devletinin ajanlarıdır” iddiasında bulundu.

 

Yunanistan’daki Trakya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde öğretim üyesi olan Jorgos Tzogopoulos, bu saldırıların arkasında düzenli bir yapının olduğuna dair henüz bir kanıt bulunmadığını söylüyor. Tzogopoulos, buna rağmen Yunan hükümetinin siber güvenlik konusundaki algısını arttırma konusunda iyi bir şekilde örgütlendiğini belirtiyor. “Özellikle Rusya’nın İnternet’te artan faaliyetleri nedeniyle bu konu hem Avrupa Birliği’nde hem de ABD’de önem kazanmaya başladı” diyen öğretim üyesi, Yunanistan’ın siber güvenlik konusunda geride kaldığını belirtiyor.

 
Yunan hackerlar seçimde tehdit etmişti

 

Bu düşünceyi Yunanistan’da hizmet veren Antanna isimli televizyon kanalında bilişim sistemleri uzmanı olan Kostas Vavoussis de paylaşıyor. Vavoussis, “Türkiye’nin güçlü bir siber orduya sahip olduğunu biliyoruz. Yunanistan da kendi siber güvenliği için artık yatırım yapmalı” dedi. Siyasetçiler şu anda konuyla ilgili yorum yapmaktan çekinirken, uzmanlar da siber saldırıların devam etmesinden çekiniyor. Siyaset bilimci Tzogopoulos’a göre halihazırdaki olaylar Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin ciddi bir şekilde kötüleşeceğine dair tipik göstergeler.

 
Anonymous grubundaki Yunanlı hackerların açıklamasına göre grup Perşembe günü Türk Telekom’un sunucusuna siber saldırı düzenledi. Yunanlı hackerlar aynı zamanda 24 TV kanalının canlı yayınını saatlerce felç ettiklerini açıkladı. Yunanlı hackerlar ayrıca 24 Haziran’da gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı ile genel seçimler öncesinde saldırılarının devam edeceğini belirtti.

 

Kaynak: Sözcü