Yunanistan Ankara’da inşaata başlıyor!

Yunanistan Ankara’da inşaata başlıyor!
13 Temmuz 2018 10:53

Yunanistan Büyükelçisi Petros Mavroidis, Dışişleri Bakanlığı’nın yanı sıra Ankara’da belediye ile de görüşerek Atatürk Bulvarı üzerinde boş duran araziye imar izni almak için ilk girişimlere başladı.

 

 

Duygu Güvenç / Cumhuriyet

 

 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras, Brüksel’deki NATO Zirvesi’nde başta tutuklu Yunan askerleri ile firari Türk askerlere verilen sığınma hakkını ele alırken, Yunanistan’ın da Atatürk ve Venezilos’un yaklaşık 80 yıl önce vardığı mutabakat çerçevesinde, boş duran araziye Büyükelçilik binasını inşa etmek için harekete geçtiği öğrenildi.

Yunanistan Büyükelçisi Petros Mavroidis, Dışişleri Bakanlığı’nın yanı sıra Ankara’da belediye ile de görüşerek Atatürk Bulvarı üzerinde boş duran araziye imar izni almak için ilk girişimlere başladı. Türkiye’nin Yunanistan’a tahsis ettiği arazi, Ankara’da ilk büyükelçiliklerin kurulduğu Atatürk Bulvarı üzerinde, Kuğulu Park’ın hemen karşısında yer alıyor. İki ülke arasında zaman zaman yaşanan yakınlaşma süreçlerine karşın yıllarca çözülemeyen sorun, 2011 yılında aşılmıştı.

 

 

Yunanistan, 2011’de Türkiye’ye Atina Büyükelçiliği’nin karşısındaki tarihi binayı alma izni vermiş, Türkiye de Atatürk Bulvarı üzerindeki arsaya büyükelçilik inşa edilmesine müsaade etmişti. Atina’daki binanın açılışı 2013 yılında yapılmasına karşın, ekonomik kriz ile sarsılan Yunanistan inşaat aşamasına geçememişti. Krizin aşılmasının ardından Büyükelçi Mavroidis’in inşaata başlanması için hem mimari hem de idari girişimlere başladığı öğrenildi.

Yunanistan, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu yıl, 31 Aralık 1923’te büyükelçilik makamını İstanbul’dan Ankara’ya taşıdı ve Ankara’da hizmet veren ilk üç büyükelçilikten biri oldu. Halen kullandığı binaya ise 1983’te geçti. Yunanistan Büyükelçilik internet sayfasında söz konusu arazi ile ilgili olarak “Büyükelçilik makamı gelecekte, Türk Devleti’nin Yunan Devleti’ne hibe ettiği, kendi mülkü olan Atatürk Bulvarı’ndaki arsasına taşınacaktır” ifadesi yer alıyor.

 

Söz konusu arazi 1938 tarihli nota ile Yunanistan’a tahsis edilmişti.