Yumurtada zehir alarmı!

Yumurtada zehir alarmı!
6 Eylül 2017 10:14

Avrupa’da milyonlarca yumurta zehir kalıntısı nedeniyle imha edilirken, AB Komisyonu Sözcüsü, Türkiye, Rusya ve ABD’de de aynı duruma rastlandığını açıkladı

 

 

Sayime Başçı / Sözcü

Avrupa Birliği’ni (AB) haftalardır kasıp kavuran ‘zehirli yumurta’ tartışması Türkiye’ye de sıçradı. ‘fipronil’ adı verilen ve böceklerle mücadelede kullanılan maddenin kalıntılarına AB genelinde satılan yumurtalarda rastlanmasının ardından, açıklanan ikinci listede Türkiye’nin de adı yer aldı. Alman Haber Ajansı dpa’ya bir açıklama yapan AB Komisyonu Sözcüsü Anca Paduraru, 28 üyesi bulunan AB’de 24 ülkede, içinde fipronil maddesi bulunan yumurta tespit ettiklerini, bunun dışında AB üyesi olmayan Türkiye, ABD ve Güney Afrika’da piyasaya sunulan ürünlerde de kalıntılara rastlandığını açıkladı. Bu iddiaların ardından görüştüğümüz üreticiler ise, AB’de gıda güvenliğinin çöktüğüne işaret ederek, Türkiye’nin imajına dönük bir saldırı olduğunu ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan bir açıklama beklediklerini kaydetti.

 

 

15 GÜNDE BİR DENETLENİYOR

 

 

Yumurta üretiminde ruhsatlı olarak faaliyet gösteren yaklaşık 1.100 büyük üretici mevzuat gereğince, 15 günde bir bakanlık tarafından yem, yumurta ve kullanılan ilaçlara ilişkin denetimden geçiyor. AB’de skandalın patlak vermesinin ardından, Tarım Bakanlığı üreticileri sadece ‘fipronil’ maddesi yönünden denetime tabi tutmuş ve Türkiye’de kayıtlı olarak satışa sunulan yumurtalarda zehirli olduğu bilinen bu maddeye rastlanmadığını açıklamıştı. Türkiye’de fipronil maddesinin ‘ruhsatlı’ olmadığını ve kayıtlı olarak yumurta üretimi yapan şirketlerin denetimler nedeniyle bu maddeyi kullanamayacağını aktaran Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Sungur, “Türkiye’de 2-2.5 milyar kayıt dışı yumurta üretimi söz konusu. Bunların üretim izinleri yok. Yıllık 500-2 bin adetlik üretim yapan küçük işletmeler. Burada denetim söz konusu değil. Burada bu maddenin olup olmadığını bilemeyiz. Gıda otoritesi denetimleri devam ediyor. Kayıtlı firmalarda olumsuzluk yaşanmadı” diye konuştu.

 

 

ORGANİKTE SERTİFİKAYA DİKKAT

 

 

Hüseyin Sungur, AB içinde özellikle gıda güvenliği alanında bir çöküş yaşandığını Türkiye’nin ise yumurta alanında AB’ye herhangi bir ithalat ya da ihracat yapmadığını söyledi. Türkiye’nin en büyük 3’üncü ihracatçı konumunda olduğunu ve bu alanda Türkiye’nin imajını sarsacak açıklamaların yapıldığını kaydeden Sungur, Tarım Bakanlığı’nın bir an önce devreye girerek bu alandaki tartışmaları denetimlerle ortadan kaldırması gerektiğini söyledi. Sungur şu ana kadar Türkiye’nin ihracat yaptığı pazarlardan ise olumsuz bir geri dönüş olmadığını da aktardı. Tüketicileri ise özellikle organik adı altında satılan markasız ve sertifikasız ürünler konusunda uyaran Sungur şöyle devam etti: “Organik köy yumurtası, gezen tavuk gibi isimlerle, yüksek fiyatlarla yumurta satılıyor. Yumurtaların üzerinde TR kodu ile başlayan 14 haneli işletme numarasının olması gerekiyor. Evinize satın adlığınız yumurtada bir olumsuzluğa rastladığınızda bu işletme numarasından kimin ürettiği bulunabilir. Burada tüketicilerin dikkatli olması gerekiyor.”

 

 

Kriz ilk Almanya’da patladı

 

 

AB içinde yumurta krizine ilk olarak Almanya’daki süpermarketlerde satılan yumurtalarda rastlanmıştı. Ağırlıklı olarak Hollanda ve Belçika’daki bazı tavuk çiftliklerinde üretilen ve fipronil içeren milyonlarca yumurta raflardan geri çekilip imha edilmişti. Kriz daha sonrasında ise Fransa, İngiltere ve komşu ülkeler aracılığıyla birçok AB ülkesine yayıldı. AB nezdinde başlatılan soruşturmalarda Belçikalı yetkililerin içine fipronil maddesi karışan yumurtalardan haberdar oldukları ortaya çıkmıştı. Hayvanlardaki pire, bit ve keneleri yok etmek için kullanılan bir böcek ilacı olan fipronilin kümes hayvanları gibi insanların tükettiği hayvanlarda kullanımı yasak. Ancak hayvanların bu maddeye temas etmesi durumunda tüy ve deri tarafından emilen madde yumurtalara da bulaşabiliyor.