Can Yücel mezarı başında anıldı

Can Yücel mezarı başında anıldı
12 Ağustos 2017 16:10

TÜRK Edebiyatı’nın usta şairi Can Yücel, Muğla’nın Datça İlçesi’ndeki mezarı başında, 18’inci ölüm yıldönümünde anıldı.

 

 

Mehmet ÇİL/DATÇA(Muğla), (DHA)

 

 

Uluslararası Knidos Kültür ve Sanat Akademisi (UKKSA) tarafından 7’nci Knidos’un Sırrı Festivali kapsamında ‘Can Baba’ya Bin Selam’ adıyla 12-14 Ağustos arasında gerçekleştirilen anma etkinlikleri kapsamında, Türkiye’nin dört yanından gelen onlarca şair, yazar ve sanatçı Can Yücel’in mezarı başında buluştu. Mezarlıktaki anma töreni, Datça Belediye Başkanı CHP’li Gürsel Uçar ve UKKSA Başkanı Nevzat Metin tarafından kabre çiçek bırakılmasıyla başladı. Tiyatro sanatçısı Gülsen Tuncer, Can Yücel’in yaşamının zorluklarla geçtiğini, ancak geride çok güzel şiirler bıraktığını söyledi. Tuncer, “Ülkemizin yetiştirdiği en güzel yurttaşlardan biriydi. Kendisini, minnet ve saygıyla anıyoruz. Bize dostluğu, yurt sevgisini, bilimin ve sanatın ne kadar yüksek bir değer olduğunu öğretti. Bunun yanı sıra alçak gönüllüğünün ne kadar büyük bir erdem olduğunu gösterdi” dedi.

 

DATÇA’YA SAHİP ÇIKTI

 

Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar ise Can Yücel’in yaşadığı sürece Datça’ya hep sahip çıktığını hatırlatarak, “Gelecek adına kaygıları vardı. Datça’nın bozulmasından endişe ediyordu. Yerel yönetimlerin ne denli önemli olduğunu belirtip, ‘bu makamları boş bırakmayın’ uyarısında bulunuyordu. Onun uyarıları ile bugün görevlerdeyiz. Göreve geldiğim ilk günden beri, Datça’nın tarihine, sanatına, kültürüne sahip çıkmaya çalışıyorum. Elimden gelen desteği veriyorum” diye konuştu.

 

“BİZ ONU UNUTMADIK”

 

Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Mustafa Köz ise ülkenin karanlık bir süreçten geçtiğini belirterek şunları söyledi:

 

“Ülke uçuruma doğru yuvarlanıp gidiyor. Yine karanlık, yine yokluk, yoksulluk ve acılar. Can Yücel, onları gördü, onları yazdı ve onları söyledi. Onun şiirleri bir deniz feneri gibi üzerimizde dolaşıyor. Biz onu unutmadık. Bu bir anma değil, bir anımsamadır. Biz onunla iyi bir yeryüzünün düşlerini kurduk. Onun şiirleriyle dünyanın daha güzel olacağına inandık. Yalanın, dolanın, riyanın diz boyu olduğu bir ülkede, ‘ne kadar yalansız yaşarsak o kadar iyi’ diyebilmek aslında, dürüst, erdemli ve vicdanlı bir insanın özetidir. Ve onun bu sözleri, Can Yücel şiirlerinin de bir özetidir. Yalansız ve ikiyüzlülükten kurtulmuş bir dünyayı kurmak için, Can Yücel şiirlerine bugün dünden daha fazla gereksinim duyuyoruz.”