New York’ta 14 Aralık protestosu

New York’ta 14 Aralık protestosu
21 Aralık 2014 08:29

14 Aralık operasyonu kapsamında, bazı gazeteciler ve polislerin ‘Silahlı terör örgütüne üye olmak’, ‘cebir, tehdit ve hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma’ ve ‘iftira’ suçlamaları ile gözaltına alınmaları New York’ta protesto edildi. Protestoya, ABD’de yaşayan aileler, çocukları ve aralarında milletvekillerinin de bulunduğu bazı Amerikalılar da destek verdi.

 

 

Birleşmiş Milletler (BM) binası yakınındaki Dag Hammarskjold Parkı’nda, ellerinde Türk Bayrakları ile toplanan yüzlerce kişi, 14 Aralık operasyonunu protesto etti. Protestocular, operasyon kapsamında Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve Samanyolu TV Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın da bulunduğu kişilerin gözaltına alınmaları ile Türkiye’de basın özgürlüğüne büyük darbe vurulduğunu, demokrasi ve hukukun katledildiğini savundu. Grup, ‘Özgür basın susturulamaz’, ‘Susma, sustukça sıra sana gelecek’, ‘Ne istiyorsunuz? Demokrasi! Ne zaman? Şimdi!’, ‘Hürriyetten geriye dönüş yok, demokrasiden geriye dönüş yok’ sloganları attı. Protestoculara destek veren New York milletvekili Steven Cymbrowitz, yaptığı konuşmada, “Türkiye’de son günlerde yaşanan insan haklar ihlallerini kınamak için tüm New Yorkluları bize katılmaya çağırıyorum. Türkiye’de basın özgürlüğünün, kişisel özgürlüklerin kısıtlanması, demokrasinin geleceği adına bizleri kaygılandırıyor” dedi. Kendisi de gözaltına alınacaklar listesinde bulunan Zaman Gazetesi yazarlarından Kerim Balcı da konuşmasında, “Erdoğan, televizyon kanallarına parti komiserleri atamaya başladı. Eskiden ‘alo Fatih’ vardı, şimdi ‘alo Mustafa’lar başımızda. Türkiye’nin sorunu listedeki 150’likler sorunu değil. Türkiye’mizin son birkaç yıldır, hatta beş yıldır zulme uğramış bütün kesimlerine buradaki kalabalık sahip çıkmak mecburiyetindedir. Buradan Çarşı grubuna, Gezi Parkı eylemleri sırasında yaralanan gençleri, insanları tedavi ettikleri için, şimdi yargılanmakta olan özgürlükçü doktorlara selam gönderiyorum. Buradan Berkin Elvan’ın gözü yaşlı anasına selam gönderiyorum. Buradan yıllardır boş masallarla uyutulan, kendilerine hiçbir şey verilmeyen fakat kendileri barış sürecine inanan Kürk kardeşlerime selam gönderiyorum. Buradan kendi ülkelerinin uçaklarıyla bombalanarak ölen Kürt kardeşlerimin ailelerine selam gönderiyorum. Ama zulmedenlere, darbe yapanlara, milleti soyanlara selam yok. Hapse atlan gazeteci ve polis arkadaşlarımız iyi bilsinler, bu camia onları sahipsiz bırakmayacak” diye konuştu.

 

 

Protestocular, ellerinde, ‘Çarşı yalnız değildir’, ‘Bunu da yaz tarih’, ‘Özgür basın susmaz’, ‘Sahip çıkma zamanı’ yazılı dövizler taşırken, bir aracın üzerine de Türkçe ve İngilizce olarak, ‘Türkiye’de, adalet, demokrasi, özgürlük öldü’ yazılı pankart asıldı.