Yolsuzlukları gerekçe gösterip istifa etti

Yolsuzlukları gerekçe gösterip istifa etti
3 Şubat 2016 15:02

Ukrayna Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanı Aivaras Abromavicius, yolsuzluklarla mücadelede kendisine engellerin çıkartıldığını gerekçe göstererek, istifasını sundu.

 

 

 

 

Aslen Litvanya vatandaşı olan ve önceden uzun yıllar boyunca Ukrayna’da ticaretle uğraşmış olan Abromavicius, Ukrayna’da 2014 yılı sonlarında yeni hükümetin kurulması esnasında Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun imzaladığı kararnameyle, Ukrayna vatandaşlığı alarak, Ukrayna Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanı olmuştu.

 

Ukrayna’da yolsuzluklarla mücadelede kilit noktalara daha önceden Ukrayna’daki yolsuzluk ağlarına bulaşmamış ve tecrübeli yabancı kökenli kişilerin atanmasının uygun olacağını düşünen Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Abromavicius gibi yabancı uyruklu kişilere yeni hükümet kurulmadan hemen önce Ukrayna vatandaşlığı vererek, kilit görevlere getirmişti.

 

Abromavicius, yaptığı açıklamada, istifasını sunduğunu belirterek, Ukrayna Parlamentosu’nu, yarın yapılacak oylamada kendisinin görevden alınması yönünde oy kullanmaya davet etti.

 

Bakan, istifa kararının nedeninin, ülkede her türlü sistematik ve önemli reform girişimini engellemeye yönelik çabaların yoğun şekilde arttırılmasından kaynaklandığını ifade etti. Karşılaşılan durumun sadece destekten veya siyasi iradeden mahrum kalmak olmadığını, kendilerinin reform çabalarının baltalanmasının söz konusu olduğunu ifade ederek, kendisinin ekibine dışarıdan bazı şaibeli kişilerin zorla sokulmaya çalışıldığını ve bu kişilerin dışarıdan dayatmalarla kilit görevlere getirildiğini dile getirdi.

 

 

Kaynak: Deniz BERKTAY – KİEV (DHA)