Yol ve köprü inşaatlarında bu yıl da harcama rekorları kırılıyor!

Yol ve köprü inşaatlarında bu yıl da harcama rekorları kırılıyor!
4 Ağustos 2020 10:02

Her yıl bütçe ödeneklerinin birkaç katı harcama yapılan yol ve köprü inşaatlarında bu yıl da harcama rekorları kırılıyor. 2020’nin ilk altı ayında sermaye transferi ve Hazine yardımı olarak 21.3 milyar TL ödenek aktarılan Karayolları Genel Müdürlüğü, aldığı ödeneklerle 70’e yakın özel bütçeli idareyi geride bıraktı.

 

 

Birgün’den Nurcan Gökdemir’in haberine göre iktidarın yatırım tercihlerinde ilk sırayı alan karayolu ve köprü inşaatlarının bütçeye yükü her yıl daha da büyüyor. Ülke salgın koşulları ile başa çıkmaya çalışırken büyük bölümü müteahhit alacağı olan tutarı ödemek için Karayolları Genel Müdürlüğü’ne Hazine yardımı ve sermaye transferi olarak altı ayda 21.3 milyar TL ödenek aktarıldı.

 

AKP iktidarının 2010 yılından sonra ulaşım yatırımlarını kamu kaynaklarının yanı sıra Kamu Özel Sektör İşbirliği modeli ile gerçekleştirme tercihi, bir sonraki bütçe yılı olan 2011’den itibaren dev ödenekler olarak bütçeye yansımaya başladı. Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu, Avrasya Tüneli gibi büyük projelerde KÖİ modelinin tercihi, yapım harcamalarının yanı sıra garanti sözleşmeleri nedeniyle de büyük ödenekler aktarılıyor. Her yıl Karayolları Genel Müdürlüğü, bütçeden diğer ödeneklerin yanı sıra sermaye transferi ve Hazine yardımı olarak da büyük pay alıyor.

 

Müteahhitlere 10 milyarı TL’yi aşkın ödeme yapma zorunluluğu ile yaz aylarına giren Karayolları Genel Müdürlüğü’ne Haziran ayında 6.1 milyar TL sermaye transferi yapıldı. 70’e yakın özel bütçeli kuruluşa verilen 6.9 milyar TL’lik Haziran ayı ödeneğinin tamamına yakını KGM aracılığıyla müteahhit ödemelerine gitti. Böylece 2020’nin ilk altı ayında tüm kuruluşlara yapılan 20.2 milyar TL’lik ödenek toplamından 15.9 milyar TL’si köprü ve yol harcamaları için ayrıldı.
Sermaye transferinin yanı sıra Hazine yardımında da KGM, diğer kuruluşları geride bıraktı. Altı ay sonunda genel müdürlük, özel bütçeli idarelerin tümüne yapılan 8.4 milyarlık Hazine yardımından da 5.4 milyar TL aldı.