YÖK’ün yolu külliyeden geçiyor

YÖK’ün yolu külliyeden geçiyor
26 Ocak 2015 09:29

Erdoğan’ın YÖK üyeliğine atadığı 4 isimden 3’ünün akademik kariyerlerinin bir kısmının Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde geçmesi dikkat çekti. Erdoğan, üniversitenin yeni yerleşkesinin isminin “kampus değil külliye” olmasını istemişti.

 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, göreve gelmesinin ardından,YÖK üyeliğine atadığı 4 isimden 3’ünün akademik kariyerlerinin bir kısmının Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde geçmesi dikkat çekti. 3 Yıldırım Beyazıt Üniversiteliden biri, YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın bıraktığı YÖK Başkanvekilliği’ne kadar yükseldi. Erdoğan’ın yeni yerleşkesinin isminin “kampus değil külliye” olmasını istediği üniversite, açıldığı 2011 yılından bu yana AKP anlayışının mimarisine kadar yansıtıldığı yükseköğretim kurumu olarak biliniyor.

 

Erdoğan’ın, YÖK’e ilişkin atama kararları dikkat çekiyor. YÖK ile ilgili ilk adımını Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya’yı görevden alarak atan Erdoğan, 11 Kasım 2014 tarihinde eski başkanvekili Prof. Dr. Yekta Saraç’ı YÖK Başkanlığı’na atadı. Erdoğan aynı kararla, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Demir’i de YÖK üyeliğine getirdi. Daha önce Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yapan Prof. Dr. Demir, Erdoğan’ın bu üniversiteden YÖK’e atadığı ilk isim oldu.

 

Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. İzzet Özgenç’in YÖK üyeliğine atanmasının ardından Erdoğan, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin öğretim üyelerini YÖK’ün üst yönetimine atamaya devam etti. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğretim üyeliği yapan Doç. Dr. Zeliha Koçak Tufan, Erdoğan tarafından Bakanlar Kurulu’nda yapılan seçim sonucunda, 9 Ocak’ta YÖK üyeliğine getirildi. Tufan, aynı zamanda YÖK’ün ilk türbanlı üyesi de oldu.

 

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı’nda iki yıl yöneticilik yapan Prof. Dr. Mehmet İsmail Safa Kapıcıoğlu ise Erdoğan tarafından 19 Ocak’ta YÖK üyeliğine atandı. Daha önce Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Ankara 1. Bölge Genel Sekreterliği yapan Kapıcıoğlu, YÖK’e atanmasının ardından 3 gün geçmeden YÖK Başkanvekilliği’ne atandı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç da başkanlık görevine gelmeden önce uzun yıllar başkanvekilliği koltuğuna oturmuştu.

 

Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül döneminde, 2012 yılında YÖK üyeliğine atanan Prof. Dr. Mehmet Bulut da Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin kurucularından. Bulut üniversitenin kurulduğu 2011 yılında, Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin kurucu dekanı ve rektör yardımcısı oldu. Yine Gül döneminde Temmuz 2014’te YÖK üyeliğine atanan Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu da Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde rektör yardımcılığı ve Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nin kuruculuğunu yaptı.

 

21 üyeden 5’i

 

YÖK’ün, Başkan Saraç dahil 21 üyesi bulunuyor. Erdoğan ve Gül’ün atamaları ile birlikte bu üyelerin 5’inin Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde kuruculuk veya öğretim üyeliği yapmış olması dikkat çekiyor. 2011 yılında öğrenci almaya başlayan Ankara’nın son devlet üniversitesi olan Yıldırım Beyazıt, AKP’nin üniversitesi olarak biliniyor.

 

Kaynak: Sinan Tartanoğlu/Cumhuriyet