Yine vergi affı geldi

Yine vergi affı geldi
7 Aralık 2018 17:50

İktidar 7 ay önce çıkardığı af yasasından para toplayamayınca Meclis’e yeni ve sürpriz bir af daha getirdi. Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen yeni af maddesiyle, mayıs ayında çıkarılan aftan yararlanıp vergi ve sigorta primi borçlarını yapılandıran ancak borçlarını kriz nedeniyle ödeyemeyen 3 milyon 21 mükellefe yeni af geldi. Devlete olan yaklaşık 97 milyar lira borcunu ödemediği halde yeni aftan yararlanacak 3 milyondan fazla mükellefe vergi incelemesi de yapılmayacak. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak geçen günlerde yaptığı bir açıklamada yeni vergi affı olmayacağını söylemişti.

 

 

 

AKP’li 8 milletvekilinin hazırladığı yeni torba yasa teklifi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda yeni bir af maddesi eklenerek kabul edildi. Teklife eklenen af maddesine göre, mayıs ayında çıkarılan son aftan yararlanmak üzere başvurduğu halde taksitlerini zamanında ödemeyen mükelleflere, bu borçlarını önümüzdeki yılın ocak ayı sonuna kadar ödemeleri halinde aftan yararlanmaya devam etme hakkı verildi. Yeni aftan yararlananlar birikmiş borçlarıyla birlikte, aksattıkları taksitleri için yüzde 1.4 faiz ödeyerek yeni haklardan da yararlanacaklar. Öte yandan en düşük emekli maaşının 1000 TL’den az olmamasını sağlayan yasa da komisyondan geçti.

 

 
BAKAN ‘’YOK” DEMİŞTİ

 

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, temmuz ayında yaptığı açıklamada mali disiplini sağlamak amacıyla bundan sonra kamu alacakları için yeni af getirmeyeceklerini belirtmiş ve “Vergi borçları için yeni yapılandırma planı yok” demişti.. Kamu alacakları için yeni af olmayacağı Yeni Ekonomi Programında da belirtilmişti. Ancak, Albayrak’ın bir daha af çıkarmayacaklarına ilişkin verdiği sözün üzerinden 4 ay bile geçmeden Meclis’e AKP’li vekillerin önergesiyle af maddesi getirildi.

 
3 MİLYON 21 BİN KİŞİ

 

Affın Meclis genel kurulundan da kabul edilerek yasalaşması halinde mayıs ayında çıkarılan aftan yararlanmak için başvuran ancak taksitlerini ödemeyen mükellefler vergi incelemelerinden ve denetimlerle yüklü borç ve cezalardan kurtulacak. Komisyona verilen bilgilere göre, son çıkarılan af yasasından Maliye’ye vergi borcu olan 5 milyon 950 bin 136 kişi başvuru yaparak 70 milyar liralık birikmiş borcunu yapılandırdı.

 

Af sayesinde bugüne kadar 13.3 milyar liralık vergi alacağı tahsil edildi. Ancak aradan geçen 7 aylık sürede bu mükelleflerden 2 milyon 459 bin 214’ü taksitlerini ödemedi. Dolayısıyla yapılandırma hakkını kaybetti. Yeni afla 2.5 milyona yakın vergi mükellefine yeni hak verilmiş olacak. Aynı afla SGK’ya borcu olan 1 milyon 270 bin 472 kişi affa başvurdu. 43.4 milyar liralık birikmiş borç yapılandırıldı. 3.2 milyar lira tahsilat yapıldı. Ancak 562 bin kişi taksitlerini ödemeyerek hakkını kaybetti.

 
‘HANİ BAŞKA AF OLMAYACAKTI’

 

CHP Milletvekili Bülent Kuşoğlu, AKP’nin yeni bir af daha çıkararak krizi resmen kabul ettiğini, bu maddenin krizin ispatı olduğunu söyledi. CHP’li Okan Gaytancıoğlu da, Bakan Albayrak’ın af olmayacağı sözünü verdiği halde yeniden af geldiğini belirterek, “Hani bir daha vergi barışı olmayacaktı. Albayrak, ‘Benim dönemimde bir daha vergi barışı yok dedi.’ Demek ki ekonomi dönmüyor, insanlar borçlarını ödeyemiyor” dedi.

 

 

Kaynak: Erdoğan Süzer/Sözcü

Yine vergi affı geldi