Yine mağara, yine tahribat!

Yine mağara, yine tahribat!
18 Kasım 2017 09:50

Kırklareli’ndeki 11 farklı yarasa türüne ev sahipliği yapan Koyunbaba Mağarası’nın ardından şimdi de aynı bölgedeki Koruköy Mağarası tehdit altında.

 

 

Hazal Ocak / Cumhuriyet

 

 

Yarasaların yaşadığı Koruköy Mağarası’nda araştırmacılar yakınındaki maden ocağı nedeniyle tavanın çöktüğünü, defineciler tarafından da mağara tabanının kaçak şekilde kazılarak çukurlar açıldığını tespit etti. Galeri Mağara Araştırma Grubu araştırmacıları Koruköy Mağarası’na ilişkin şu tespitlerde bulundu:

 

 

“İçerisinde, her biri günde 1500 böcek yiyerek tarıma ve insanlığa faydalı olan yarasalar barınıyor. Ancak içeride yapılan kaçak kazılar ve hemen yanı başında faaliyet gösteren taşocakları mağaraya zarar veriyor. Üstelik ocağın hemen yanı başında bulunan tarihi kale de tehdit altında. Burası Koruköy Kalesi olarak haritası çizilmiş ve yayınlara girmiştir. Normal şartlar altında kaleye bu kadar yakın konumda taşocağı işletmesi bulunmaması gerekir.”

 

 

Araştırmacılar Karlık Mağarası’nda ise defineciler tarafından kazılar yapıldığını ve mağarada piknik tüpü, aydınlatma gereçleri, çaydanlık, yiyecek içecek, kayaçları delen delici aletler, ip merdiven, hatta sinek ilaç pompasına varana kadar her türlü malzeme ile mağaraya yerleşmiş durumda olduklarını gözlemledi. Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Göksal Çidem, Karlık Mağarası’nın önemli çökenti mağaralarından olduğu, derinliği nedeniyle kışın mağaraya kar dolduğu ve adının da oradan geldiğini söyledi.