Yeşil Yol güzergâhındaki yaylalarda betonlaşmanın önüne geçilemiyor!

Yeşil Yol güzergâhındaki yaylalarda betonlaşmanın önüne geçilemiyor!
26 Ocak 2020 21:13

Çamlıhemşin’in doğa harikası yaylalarında tahribata yol açabilecek birçok yol yapılmasına izni veren Rize İl Özel İdaresi yetkilileri, bu kez Yeşil Yol güzergâhındaki yaylalarda oluşan tahribatı tespit ederek bir rapor hazırladı. Yeşil Yol güzergâhı üzerindeki yapılan imalatların incelenmesine ait turizm ortak raporunda yetkililer “Yeşil Yol güzergâhında olan yaylalarda son beş yıl içinde kademeli olarak yapılaşma had safhaya ulaşarak yayla otantik mimarisi birçok yaylamızda kaybolmuş ve betonlaşma önüne geçilmez bir duruma gelmişti” ifadelerini kullandı. Raporda, imar affının bu yapılaşmayı tetiklediğine dikkat çekildi.

 

 

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre geçen yıl birçok tartışmalı karara imza attan Rize İl Özel İdaresi Genel Meclisi yetkilileri, Yeşil Yol güzergâhı üzerindeki yapılan imalatların icelenmesine ait AR-GE ve Turizm ortak raporu hazırladı. Raporda “Yeşil Yol güzergâhındaki yaylalarda son 5 yıl içinde kademeli olarak yapılaşma had safhaya ulaşarak yayla otantik mimarisi birçok yaylamızda kaybolmuş ve betonlaşma önüne geçilmez bir duruma gelmiştir” denildi. İmar affının bu yapılaşmayı tetiklediği anlatılan raporda, özetle “Çamlıhemşin bölgesinde sanat yapılarında abartılı yapılaşma sonucu doğaya taşınan aşırı çimento ve diğer kimyasallar ekolojik sisteme zarar verdiği gibi bütçeleri de yormaktadır, bölgelerde planlanacak olan yapılaşmada bu konunu dikkate alınması gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.

 

 
‘HÂLÂ BETONLUYORLAR’

 

 

Bölge sakini avukat İbrahim Demirci, raporu, gazetemize özetle şöyle değerlendirdi:

“Halen 2 bin metrede açılan yollar betonlanmaya devam ediliyor, ırmak ve dereler piknik alanlarına dönüştürülüyor. Kaçkarlarda, Hemşin’de ne yayla bıraktılar ne mimari ne kültür ne de su… Sanmasınlar ki bugün olan geçer, gider, unutulur. Tüm bu kararlarda imzası olan, doğanın katlinden sorumlu olanlar bellidir.”