Yeşil mercimek ve şifalı armağanları

Yeşil mercimek ve şifalı armağanları
30 Kasım 2016 09:32

Değerli okuyucular!

 

 

 

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

 

 

Yıl Ocak 1993 Hindistan-Rajasthan-Palanbur şehri: Hindistan vatandaşı olan ve Palanpur da ikamet eden Afganistan Türklerinden Sarhan Zarahan ile Cami de tanışmak nasip oldu. Çiftlik evinde kendisine beş gün misafir oldum. Misafirlik esnasında, Kış yemeklerine yeşil mercimeğe ağırlık vermeleri dikkatimi çekti. Ev sahibi Sarhan soydaşımıza faydalarını sordum; mademki şifasını sordun, buna bir de yemek tarifini ilave edeyim faydaları tam olsun.

 

Palanbur şehrin de, ekonomik hareketlilik: Başta sütçülük ve süt ürünleri olmak üzere, parfümeri de kullanılan çiçekçilik önemli geçim kaynaklarıdır. Palanbur da, yemek kültürü, Türk yemeklerinin yaklaşık yüzde 60’nı andırır. Burada ikamet eden Türkler, yeşil mercimek yemeklerine önem verirler. Çünkü yeşil mercimek çok güçlü bir enerji kaynağıdır. Güçsüzlere tavsiyem: Bol bol fırın da yeşil mercimek yemekleri ve salatasını tüketsinler.

 

FIRINDA YEŞİL MERCİMEK

 

Malzeme: 4 Kişilik. İki su bardağı yeşil mercimek, Püre haline getirilmiş 800 gram patates, Yumurta büyüklüğünde üç adet soğan, 100 gram taze Zencefil, 8 Diş sarımsak, Birer tatlı kaşığı nane, zerdeçal, kekik, karabiber, acı kırmızı biber, bir çay bardağı Zeytinyağı, Yarım litre domates suyu, 3-4 adet taze yeşil biber, yeterince tuz.

 

Hazırlanışı: Mercimeği yıkayıp haşlandıktan sonra, süzün. Patatesleri haşlarken haşlama suyuna bir yemek kaşığı tereyağı koyarsanız hem kolay soyulur hem de patates daha lezzetli olur. Sarımsak, Zencefil, soğanları soyup hepsini beraber mutfak robotunda püre haline getirin. Haşlanmış patatesleri de soyup püre haline getirin. Fırın tepsisini Zeytinyağı ile her tarafını iyice yağlayın, patates, soğan-sarımsak-Zencefil püresini, tuz ve baharatları iyice karıştırıp, haşlanmış yeşil mercimeği ilave edip tahta kaşıkla karıştırıp, yağlanmış tepsiye düzgün serip yerleştirin. Üzerine domates suyunu gezdirip, parmak şeklinde kesilmiş yeşil biberleri koyup ve kalan Zeytinyağını üzerine gezdirip fırında pişirin. Afiyet olsun. Tadına doyamıyacağınız bir lezzettir.

 

NOT: Palanpur da, domates suyu yerine bazen kaynamış ve soğumuş süt kullanılır. Tercih sizindir.

 

YEŞİL MERCİMEKĞİN FAYDALARI

 

Yeşil mercimek yüksek oranda lif içerdiğinden, kan kolestrolünü azaltır, kolestrol seviyesini düşürerek içerdiği clean (Temizleme) insoluble (Erimez) diyet lift tutarak kalp hastalığı ve felç riskini azaltır. Kabızlık sorunlarını önlemeye yardımcı olur. Yeşil mercimek tüketen kalp krizi riskini azaltır.

 

Mercimek kalorisi düşük, protein ve lif bakımından zengin olup, mercimek yediğiniz gün, tok tutarak yemek yeme isteğiniz azalır.

 

Kan şekerini dengelemesine yardımcı olur. Bağırsak tembelliğini önler ve sağlıklı mikroflora (İstenmeyen kimyasal ve fiziksel değişimleri geciktirme) ortamı sağlayan bir probiyotik gibi davranır.

 

Buna ek olarak, mercimek gibi kritik mineraller eksiklikleri önlemeye yardımcı demir, folat, çinko ve manganez vücut güçlü bir bağışıklık sistemi korumak için kullanılır.

 

Mercimek kas gelişimi için çok faydalıdır. Filizlenmiş mercimek, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu tüm aminoasitleri içerir.

 

Dünya mercimek üretiminin Dörtte biri’ni Hindistan üretir.

 

UYARI! Yeşil mercimeği tüketmeden önce, aile hekiminizin görüş ve önerilerini alırsanız daha faydalı olur.

 

RAJASTHAN’A AİT ATASÖZLERİ

 

1- Gölge ağaç kalana kadar aynı kalır. İyi bir insan yaşayana kadar refah kalır.

 

2- Yararsız insanlar Hingota meyveleri gibi tatlı olmayan toplumda gözardı edilir.

 

3- Allah çaresiz biriyle ilgilenir.

 

4- Şeref gurur paradan daha değerlidir.

 

5- Gerekli iş, birisi buna karşı gelse bile devam edecektir.

 

6- ilgilenmiyorsak ve daha sonra bizi sorun haline getirebilirse, bir talebi reddetmek daha iyidir.

 

7- Sahada sadece uzman bir kişi gerçek hatayı bilir.

 

8- Er ya da geç gerçeği açığa vurdu.

 

Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşlarını, Cümle Kahraman Vatan şehitlerini, Hakkın rahmetine kavuşmuş Himalaya dağları eteklerindeki Tük asıllı soydaşlarımızı rahmet, Gazileri minnet ve saygı ile anar. Cümle Hastalara acil şifalar dileriz.

 

 

 

 

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun