Yerli diye satılan pirinç, Yunanistan’dan ithal edilmiş

Yerli diye satılan pirinç, Yunanistan’dan ithal edilmiş
30 Eylül 2020 10:12

Yerli pilavlık pirinç paketleri ile satılan pirincin Yunanistan manşeli olduğu ortay çıktı.

 

 

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), yerli üreticinin ürettiği pirincin kilosunu 3.80 olarak belirlemesi üzerine, Yunanistan ve İtalya’dan pirinç ithal etti. Bir firma TMO’dan ithal 300 ton pirinç aldı. Firma pirinç paketlerinin üstüne yerli pilavlık pirinç yazarken arkasına Yunanistan manşesi bastı.

Sözcü’ye konuşan CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, ithal pirince tepki göstererek, “Artık ipin ucu kaçtı” dedi.

 

Gaytancıoğlu şunları söyledi:

 

“Artık ipin ucu kaçtı. Hem yerliyiz, hem milliyiz diyorlar ama pirinç paketinin ön tarafında ‘yerli pirinç’ yazmasına rağmen, paketin arkasında Yunanistan’dan ithal olduğu yazılıyor. Edirne’deki çeltik üreticisine 3 lira 20 kuruş fiyat verip ithalatın önünü sonuna kadar açıyorlar. Bir de Yunanistan ile biz gergin değil miyiz, neden Yunanistan’dan ithalata izin veriliyor. Bunların her söylediği palavra.”

 

“Benim de zoruma gidiyor”
Açıklamalarda bulunan firma yöneticisi şöyle konuştu:

 

“İpsala’ya gittim, çiftçi pirincini 3.20’den vermek istemiyor. TMO el attı, Yunanistan ve İtalya’dan pirinç ithal etti. Biz de 300 ton aldık. Paketleme yaparken menşeine Yunanistan yazmam gerekir, Türk Gıda Kodeksi bunu emrediyor. Menşeine Türkiye yazsam kimse de fark etmezdi. Bir Türk olarak benim de zoruma gidiyor. Konya kadar toprağı olan bir ülkeden pirinç ithal ediyoruz.”