Kılıçdaroğlu: Yerel seçimlerde CHP’de sadece 2 adayın yeri garanti!

Kılıçdaroğlu: Yerel seçimlerde CHP’de sadece 2 adayın yeri garanti!
15 Ağustos 2013 09:50

Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Utku Çakırözer, bugünkü sütunundan CHP’lilerin merak ettiği soruların yanıtlarını Kılıçdaroğlu’nun ağzından bakın böyle duyurdu:

 

Kılıçdaroğlu “Adaylığı kesin olan iki isim var. Biri Aydın Belediye Başkanımız Çerçioğlu, diğeri Tokat-Reşadiye’den aday olan arkadaşımız” dedi.

 

Kılıçdaroğlu: İki Aday Dışında Kimsenin Yeri Garanti Değil

 

Yaklaşan yerel seçimler öncesinde ana muhalefet partisi CHP’de adaylık kulisleri hızlanmış durumda.

 

Hafta başında CNNTürk’ün konuğu olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile program sonrasında seçim sohbeti yapma fırsatı bulduk.

 

Öncelikle CHP liderinin özgüveninde dikkat çeken bir artış gözlemlediğimizi vurgulamakta fayda var.

 

Bu özgüven hem kendisi için koyduğu “başarı” kriterinde, hem de CHP’nin İstanbul Anakent Belediye Başkanlığı adaylığı gündemde olan Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ile ilgili konuşmalarında hissediliyordu.

 

Başarı çıtası: Yüzde 23

 

Yerel seçimler için kendisine önceki seçimde alınan oy oranını asgari başarı kriteri olarak koydu ve “Seçimlerde oylarımızı artıramazsak ayrılırım” dedi. Yani, 2009 yerel seçimlerini temel alırsak yüzde 23.1 ya da 2011 genel seçimlerinde alınan oy oranını dikkate alırsak yüzde 25.9’luk oy oranını liderliğinin devamı için kırmızı çizgi haline getirdi.

 

İmrendiğimiz Batılı sosyal demokrat partileri andıran bir çıkıştı. Sarıgül bilmecesinin aylardır kamuoyunu meşgul ediyor olmasından ise çoğu partilinin aksine bir memnuniyetsizlik hissetmiyor Kılıçdaroğlu. Belirsizliğin partiye zarar vereceği görüşüne katılmazken, tam aksine, bu konunun giderek büyüyen bir bulut gibi Türkiye’nin gündeminde yer almasından sonunda CHP’nin kazançlı çıkacağına inandığı izlenimi veriyor.

 

Vekillere ilçeler yasak

 

CHP lideri ile isim isim bir değerlendirmeye girmesek de yerel seçim adayları konusunda kafasındaki bazı ilkeleri de konuştuk. Öncelikle milletvekillerinin zaten CHP’nin elinde olan ilçelerde belediye başkan adayı olmasına karşı olduğunu bir kez daha net biçimde ifade etti. Yani Ankara, İstanbul ve İzmir’in CHP’li ilçelerine milletvekilleri aday olamayacak.

 

Ancak aynı koşulu iller için koymaktan geri durdu. Bu yaklaşım, bazı iller ve anakent belediyeleri için milletvekillerinin adaylığının gündemde olduğunu gösteriyor.

 

Kesici için nabız

 

İstanbul için Sarıgül senaryosunun gerçekleşmemesi gibi bir duruma karşı B planları da kulislerde konuşuluyor.

Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin çok istekli. Eski Gaziantep Belediye Başkanı Celal Doğan aday adaylığını resmen açıkladı.

Parti kulislerinden son yansıyan bilgilere göre ise, Demirel’e yakınlığıyla bilinen ve 2007-2010 arasında CHP’de siyaset yapan İlhan Kesici için nabız yoklanıyor.

Kesici ile ilgili iddiaları gündeme getirdiğimizde Kılıçdaroğlu iddiaları yalanlamak yerine “Çok aday var” demekle yetindi.

 

Kimseye ‘tamam’ demedim

 

Yerel seçimlerde CHP’nin başarısını büyük ölçüde istanbul ile birlikte Ankara ve İzmir’deki sonuçlar belirleyecek.

Ankara için bazı isimlere Kılıçdaroğlu’nun “Adayımız sensin” diye onay verdiği iddiaları gündemde.

CHP lideri “Kendisinin kimseye kesin bir söz vermediğini” altını çizerek vurguladı.

Aday olma isteğini kendisiyle paylaşanlara başarılar dilediğini ancak son kararın parti yönetiminde olduğunu ve arkadaşları ile istişare etmeden kimseye “evet” ya da “hayır” demek durumunda olmadığını üstüne basa basa belirtti.

 

Koltuklar garanti değil

 

İzmir ve Antalya’nın da aralarında bulunduğu, haklarında dava açılmış kent ve ilçelerin CHP’li belediye başkanlarının adaylıklarının “garanti” olduğu şeklinde de bir genel kanı var CHP çevrelerinde.

 

Bu algı aktarıldığında, özel bir kent ya da başkan ismi vermeden şu genel değerlendirmeyi yaptı:

 

“Birkaç istisna dışında CHP’li başkanlar tarafından yönetilen il ve ilçelerde yaşayan halk başkanlarından memnun gözüküyor. Ancak bu, mevcut başkanın ismi sorularak yapılan anketlerin sonucu. Alternatif isim sorulmadığında böyle çıkıyor. Başka isimlerle aynı sonuç çıkabilir de çıkmayabilir de. Onu bilemiyoruz. Bunların çalışmaları, kurduğumuz bir komisyon tarafından sürdürülüyor. Zaten daha aday adaylığı süreci de devam ediyor. Henüz kimsenin adaylığı kesinleşmiş değil.”

 

Sadece iki yer kesin

 

CHP lideri “Kimsenin adaylığı kesin değil” sözünün hemen ardından bir düzeltme yapma ihtiyacı hissetti:

 

“Pardon, şu an itibarıyla adaylığı yüzde 100 kesin olan iki isim var. Birincisi Aydın Belediye Başkanımız. Son derece başarılı. İkincisi ise Tokat-Reşadiye adayımız. Yıllardır aday çıkaramadığımız bir yer Reşadiye. Şimdi orada bir arkadaşımız partimizden aday olma isteğini net biçimde ortaya koydu. Ben de kendisini sonuna kadar destekliyorum. Bu iki yer dışında hiçbir yerde adayımız kesinleşmiş değil.”

 

Bahsettiği ilk isim iki dönem milletvekilliği yaptıktan sonra Aydın Belediye Başkanı seçilen ve seçilmesinden bu yana da arkasındaki halk desteğini artırdığı gözlenen Özlem Çerçioğlu.

 

İkinci isim ise yıllardır MHP’nin kalesi olarak bilenen Reşadiye’de ilk kez CHP’den adaylığa soyunan Zeki Çardak.

 

CHP liderinin sadece iki ismin adaylığının kesin olduğunu açıklaması, adaylıklarını bugüne kadar “garanti” gören CHP’li belediye başkanları ve diğer isimlere yönelik bir uyarı zili mi acaba?..