Yerel seçimler için ittifak pazarlıkları başlıyor!

Yerel seçimler için ittifak pazarlıkları başlıyor!
21 Eylül 2018 13:50

AKP ve MHP yerel seçimlerde uzlaştıkları belli yerlerde ‘düşük profilli aday’ formülü üzerinden birbirini destekleyecekler. CHP ‘ittifak’ planını, il ve ilçelerdeki siyasi tabloya göre şekillendirecek. Vatan Partisi ise izleyeceği yol haritasını belirlemek için MKK’yı toplayacak
ZİHNİ ERDEM/AYDINLIK
AKP, CHP, MHP. İyi Parti, Vatan Partisi ve HDP yaklaşan yerel seçimlere hazırlık sürecine yönelik yol haritalarını netleştirmeye çalışıyor. Yaşanan ağır ekonomik kriz nedeniyle zor durumda seçime girecek olan iktidar partisi AKP, yerel seçimlerde de “Cumhur lttifakının sürdürülmesine ilişkin MHP’den gelen öneriye sıcak bakıyor.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin son şeklini verecekleri yereldeki iki parti arasındaki ittifaka ilişkin resmi temasların, MHP’nin 28 Eyliil’de AKP’nin de 6 Ekim’de milletvekilleriyle düzenleyecekleri kampların ardından yapılması bekleniyor.
Cumhurbaşkanlığı seçimin de olduğu gibi yerel seçimlere hazırlık işini sıkı tutmaya çalışan Erdoğan, içlerinde Ankara, İstanbul, Bursa, Balıkesir ve Düzce’nin de olduğu bazı AKP’li belediye başkanlarını istifaya zorlamıştı. Önceki gün de AKP’li Ordu Biivükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz’ın görevinden ayrılması sağlandı. Erdoğan, bir süre önce il başkanlarına “Aday olmak için habersiz bir şekilde görevinizden istifa etmeyin” talimatı vermişti.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerini, MHP’nin desteği ile kazanan AKP, yerel seçimlerde bir kazaya uğramamak için MHP’den gelen “Cumhur ittifakf’m yerel seçimlerde de sürdürme çağrılarına olumlu yaklaşıyor. AKP (izcilikle içlerinde Ankara, İstanbul, Antalya, Bursa gibi büyük şehirler olmak üzerine birçok il ve ilçe belediyesini yeniden kazanabilmek için MHP’nin desteği ile yerel seçimlere girmek istiyor. MHP ise bunun karşılığında Adana, Mersin ve Manisa Büyükşehir Belediyelerini yeniden alabilmek için ortağı AKP’den destek bekliyor.
DÜŞÜK PROFİLLİ ADAY FORMÜLÜ
AKP ile MHP uzlaştıkları seçim bölgelerinde birbirini desteklemek için “düşük aday çıkarma” formülü uygulayacaklar. Örneğin, MHP İstanbul ve Ankara’da AKP’yi desteklemek için “düşük profilli aday” çıkararak seçimlere şeklen katılacak ancak seçimlerde kendi adayına değil AKP adayına oy verilmesi için propaganda yapacak. AKP de bunun karşılığında örneğin Manisa’da “düşük bir profilli bir aday” çıkaracak ve MHP adayının seçilmesi için çaba gösterecek. Kulislerde, AKP’nin Manisa’da ortağının adayını destekleme kararı alabileceği, ancak kendisinin belli bir gücü ve iddiasının olduğu Adana ve Mersin Büyükşehir Belediyelerini MHP’ye bırakma konusunda zorlanabileceği belirtiliyor.
CHP’DE ADAYLAR AÇIKLANMAYA BAŞLAYACAK
CHP’de, parti içi muhalefetin olağanüstü kurultay taleplerini püskürttükten sonra yerel seçimlere hazırlık çalışmalarına ağırlık verdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yerel seçimlere ilişkin çalışmalarını ekim ayının ortasında Yerel Yönetim Strateji Belgesi’ni açıklayacağı tören ile başlatacak. CHP’de adaylar hakkında sahada bir dizi araştırma yapılacak. CHP adaylarının bazıları için ön seçim, bazılarını için eğilim yoklaması yapılacak. Gerekli görülen bazı yerlerde ise adaylar için merkezden adatama yoluna gidilecek ve adaylar ekim ayı sonundan itibaren kademeli bir şekilde açıklanacak. CHP’nin yerel seçimlerde diğer partilerin desteğini yerel düzeyde almayı planlayan bir ittifak formülü planladığı öğrenildi.
HER SEÇMENDEN OY ALACAK ADAY ARAYIŞI
Kılıçdaroğlu yerel seçimlerde ittifak anlayışlarını şöyle açıkladı: “Yerel seçimlerde genel seçimlerde olduğu gibi katı, keskin bir ittifak, doğası gereği söz konusu olmaz. Biz, tüm siyasi partilerin seçmenlerinden oy alabilecek özelliklere sahip adaylarla seçimlere gireceğiz. AK Parti, MHP İYİ Parti, Saadet, HDP seçmeni de bizim adaylarımıza baktığında siyasi tercihini bir kenara bırakacak ve ‘CHP’nin adayı seçildiği an itibariyle tüm beldenin, ilçenin, ilin belediye başkanı olacak nitelikte bir isimdir’ diyecek.”
İTTİFAK YETKİSİ İL BAŞKANLARINDA
CHP’nin bu planı, il ve ilçelerdeki siyasi tablo üzerinden hayata geçirilecek. Kılıçdaroğlu bir süre önce il başkanları ile yaptığı toplantıda başkanlara, illerinde yerel seçimlerde diğer partilerle “işbirliği” yapabileceklerini söylemişti. CHP’nin yerelde ittifak formülüne göre il başkanları CHP’nin çıkaracağı adayı destekleyecek siyasi partilerle, toplumsal gruplarla, belediye başkan yardımcılığı ya da meclis üyelikleri üzerinden anlaşma yoluna gidecek.
MANSUR YAVAŞ’IN ADI YENİDEN GÜNDEMDE
Yerel seçimlerde ittifak yapmayacaklarını açıklayan iyi Parti’den daha önce bir kez MHP’den bir kez de CHP’nin adayı olarak Ankara’da büyiikşehir adayı olan ve her iki seçimi de Melih Gökçek’e karşı kaybeden Mahsur Yavaş’ı CHP’nin aday göstermesi halinde destekleyeceklerine ilişkin açıklamalar yapılması dikkat çekti. Eski CHP Gençlik Kolları Başkanı Ayhan Yalçınkaya ise Yavaş’ın yeniden CHP adayı gösterilmesine karşı çıktı.
VATAN PARTİSİ MKK’YI TOPLUYOR
GENEL Başkan Doğu Perinçek’in başkanlığında 22 Eylül’de toplanacak Vatan Partisi’nin Merkez Karar Kurulu (MKK)’nda, yerel seçimlere ilişkin yapılacak hazırlıklar ele alınacak.

b4649d4e4f44ca06