Yerel seçimde Aralık planı! ‘Göstergeler erken seçimi zorluyor’ iddiası!

Yerel seçimde Aralık planı! ‘Göstergeler erken seçimi zorluyor’ iddiası!
26 Eylül 2018 12:40

Erken yapılan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili genel seçiminden sonra şimdi de 31 Mart 2019 tarihinde yapılması gereken yerel seçimin erkene alınıp alınmaması tartışılıyor. Üzerinde en çok konuşulan tarih ise aralık ayı..

 
Erdoğan işaret etmişti

 
Sami Gökçe’nin haberine göre, Cymhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, partisinin son MYK toplantısında söylediği “Seçim atmosferinden çıkmayacağız. 24 Haziran’da sandıktan çıkan mesajın gereğini yapıp, yerel seçimlere gideceğiz. Vatandaşın sevdiği adayları bulmaya çalışacağız” açıklamasından sonra yerel seçimin erkene alınabileceği tartışılmaya başlandı.

 

 

Göstergeler erken seçimi zorluyor

 
EKONOMİK krizin sürmesi halinde ‘ özellikle İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde tepki oylarının muhalefetin adaylarına yöneleceği değerlendirmesi yapan uzmanlar Merkezin faiz kararı ve açıklanan Orta vadeli Program ateşi söndürmedi,  0 nedenle iktidar yerel seçim tarihini erkene çekebilir” dedi.

 

 

Çerçeve belirleniyor

 

24 HAZİRAN seçimine Cumhur ittifakı altında giren AK Parti ile MHP’li yöneticiler, yerel seçimde işbirliği veya ittifak için toplandı. AK Partiden Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki ile MHP’den Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz başkanlığındaki görüşmede seçimin erkene alınması da masaya yatırıldı.

 
Anayasa değişikliği gerek 
YEREL seçimin öne alınabilmesi için anayasa değişikliği gerekiyor. TBMM’de 290 milletvekili olan Ak Parti ile 50 milletvekili bulunan MHP’nin sayısı Anayasa değişikliğine yetmiyor. En az 367 milletvekilinin kabul oyu vermesi gerekiyor. Bu durumda muhalefet partilerinin de değişikliği onaylaması gerekiyor.

 

Muhalefet karşı çıkıyor

 
SEÇİME hazır olduklarını açıklamakla birlikte zamanında yapılmasını isteyen CHP ve İYİ Parti anayasa değişikliğine karşı çıkıyor. Belediye başkanlarının büyük bölümü KHK ile görevden alınarak yerlerine kayyum atanan HDP ile pazarlık yapılabileceği iddia ediliyor. Ancak, HDP’li yöneticiler AK Parti ile bir pazarlık içinde olmayacaklarını açıkladı.

 

7763f58c21400e9b1