Yerel seçim hesapları!

Yerel seçim hesapları!
12 Eylül 2018 09:34

Siyasi partilerin yerel seçim çalışmaları yoğunlaştı. AKP, ekonomik krizin kaybını MHP ile ittifak yaparak kapatmayı planlarken, CHP mevcut belediyeleri koruma hesabı yapıyor. Partilerdeki adaylık tartışmaları da giderek büyüyor
ZİHNİ ERDEM /Aydınlık
MART 2019’da yapılacak yerel seçim, siyasi partilerin gündeminde ilk şuaya yerleşti. 2009’da olduğu gibi ekonomik krizin oy kaybettirmesinden endişelenen AKP, elinde bulunan belediyeleri kaybetmemek ve kıl payı kaybettiği belediyeleri almak için Cumhur İttifakını sürdürmek istiyor.
MHP de AKP desteğiyle elindeki Adana, Mersin ve Manisa gibi belediye başkanlıklarını korumayı hedefliyor. AKP ise MHP desteğiyle elindeki Ankara ve İstanbul’un muhalefetin eline geçmesini engellemeyi planlıyor. AKP’nin psikolojik kırılmaya neden olacak büyükşehirleri elinde tutmak için MHP’nin elindeki belediyeleri kaybetmemesine rıza gösterebileceği bildiriliyor.
DOKUZ BELEDİYE RİSK ALTINDA
HDP ile ittifaka ilişkin ilk sinyal eski CHP Milletvekili Dursun Çiçek’ten geldi. Çiçek, yerel seçimlerde CPIP’nin HDP ile ittifak yapması görüşünü açıkça savundu. CHP yönetimi ise henüz HDP ile ittifak kuracaklarını kabul etmedi. Bu iddiaları, “Yerel seçimlerde milletle ittifak yapacaklarını” açıklayarak geçiştirdi.
Ancak AKP-MHP ittifakı, CHP yönetimini panikletmiş durumda. Daha önce “Önümüzdeki yerel yönetim seçimlerinde Ankara, İstanbul, Balıkesir, Adana, Antalya, Mersin ve Denizli’yi kesinlikle alacağız. Stratejimizi belirliyoruz. Bursa’yı alabilmek için de özel bir çalışma yapacağız” deniyordu, şimdi CHP‘den farklı değerlendirmeler geliyor. Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı’nın ellerindeki dokuz belediyeyi de kaybetmekten söz etmesi, dikkat çekiciydi.
İTTİFAK ARAYIŞLARI
CHP, bir kamuoyu şirketinin yaptırdığı ankette AKP’nin yerel seçimlerde MHP ile ittifak kurması halinde 24 Haziran seçim sonuçlarına göre elindeki mevcut belediyelerin dokuzunu kaybedeceğini gördü. Anket sonuçlarına göre CHP, iyi Parti ile ittifak kurması halinde bu illerden bazılarını yeniden kazanabileceği ifade ediliyor. CHP‘nin kaybedeceği iller arasında Aydın, Burdur, Eskişehir, Giresun, Hatay, Sinop, Yalova, Zonguldak ve Tekirdağ sayılıyor. CHP‘nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Hürriyet’e yaptığı değerlendirmede, iyi Parti ile ittifak yapıldığı takdirde Burdur, Tekirdağ, Giresun ve Eskişehir’in CHP‘de kalabileceğini söyledi.
HDP’YE SICAK MESAJLAR…
CHP‘de çok sayıda parti yöneticisi ve milletvekili ile İstanbul İl Başkanı Canan  Kaftancıoğlu, İstanbul’u almak için CHP‘nin HDP ile ittifak yapmasını savunuyor. CHP yönetimi, her ne kadar HDP ile ittifakı yalanlaşa da, “örtülü ittifak” formülleri tartışılıyor. İstanbul’un yanı sıra Adana, Mersin gibi HDP’den oy alınabileceği düşünülen illerde, oy alabilecek isimlerin aday gösterilmesi gerektiği savunuluyor. CHP‘de belediye başkanlığı planlayan bazı parti yöneticileri ve milletvekilleri, HDP’ye sıcak mesajlar veriyor. CHP kulislerinde adı aday adayı olarak geçen bazı isimlerin, cezaevindeki eski HDP Eş Başkanı Selalıattin Demirtaş’ı, bazılarının ise illerindeki HDP il örgütlerini ziyaret etmeleri dikkat çekmişti.
AKP’DE CHP‘Lİ ADAY ARAYIŞI
AKP’nin kazanma şansının az olduğu İzmir biiyükşehir belediyesi ile bütün ilçelerinde, İstanbul’da Kadıköy, Beşiktaş ve Bakırköy’de, Ankara’da Çankaya ve Yenimahalle’de. Adana’da Çukurova ve Seyhan’da, CHP‘nin kaleleri olarak bilinen il ve ilçe belediyelerinde CHP‘nin tabanından oy alacak sosyal-demokrat kökenli bazı isimleri aday göstermek için hazırlıklar yaptığı ve bazı isimlere öneri getirerek, nabız tuttuğu öğrenildi.
Yerelde tek aday çıkarılabilir
CHP‘nin 9 Eylül’de Ankara’da düzenlediği il başkanları toplantısında yerel seçimlerde ittifak konusunun da tartışıldığı ortaya çıktı.
Edinilen bilgilere göre, Kılıçdaroğlu, basına kapalı olarak dört saat süren toplantıda ittifaklar konusunda il başkanlarına şu değerlendirmeyi yaptı:
“Yerel seçimlerde yasal olarak ittifak yok. Arkadaşlar, ‘Biz kendi aramızda ittifak yapacağız’ dediler. Zaten yapacaksınız. Biz size ittifak yapmayın mı dedik? Öyle bir aday çıkaracağız ki beldenin bütün vatandaşlarının oyunu alacak diyoruz. Öyle adaylar bulacaksınız ki, diyelim ki HDP’nin oyunun da çok yoğun olduğu Esenyurt’ta, bizden bir başkan çıkar, HDP kimliği çok öne çıkmamış ama Kürt kimliği ile saygın bir kişi bulursanız o da başkan yardımcısı olur. İyi Parti’den birisi de genel sekreter olur, yapabilirsiniz. Burada bütün amaç belediyeyi bir şekilde almak. Yerelde ittifaklar değişir, iyi Parti, HDP, SP var. Bir araya gelinebilir, tek aday çıkarılabilir. Bu yerelin kendi koşullarına göre saptanması gereken bir stratejidir.”