‘Yeni Türkiye’de 9 ayda bin 414 iş cinayeti

‘Yeni Türkiye’de 9 ayda bin 414 iş cinayeti
30 Ekim 2014 17:41

Türkiye, AKP döneminde peş peşe gelen iş cinayetlerine ağlıyor. Son olarak Karaman’ın Ermenek ilçesindeki faciada 18 madenci hâlâ sular altında. Bölgeye koşan siyasiler ise hesap vermek yerine kuru açıklamalarla yetiniyor.

 

 

Ermenek’le birlikte Türkiye dört büyük ihmaller zinciri ve iş cinayetine sahne oldu. Ülke genelindeki ‘cinayetlere’ ise bin 414 kurban verildi. Bu süreçte istifa sayısı ise sıfır.

 

1

 

Türkiye, 13 Mayıs 2014 günü Manisa’nın Soma ilçesinden gelen maden kazası haberiyle sarsıldı. Soma Holding tarafından işletilen maden ocağında patlama meydana geldi. Patlamanın ardından çıkan yangında 301 madenci can verdi. Enerji Bakanı Taner Yıldız, faciadan dört gün sonra yaptığı açıklamada ‘içeride kimse kalmadığı için’ kurtarma çalışmalarına son verildiğini açıkladı.

 

2

 

301 canın yitirilmesinin ardından Erdoğan ilçede protestolarla karşılandı. O dönem başbakan olan Erdoğan’ın kendisini protesto eden bir vatandaşı yumruklaması ise hâlâ hafızalardaki yerini koruyor.

 

Erdoğan’ın Soma’da yaptığı “Bunlar sürekli olan şeyler, bu işin fıtratında bu var” sözleri de unutulmadı.

 

Hızla betonlaşmanın devam ettiği İstanbul’da, eski Ali Sami Yen Stadı arazisine Torunlar İnşaat tarafından yapılan gökdelenlerin inşaatında 6 Eylül 2014 günü akşam saatlerinde bir facia yaşandı.

 

3

 

İçerisinde 10 işçinin bulunduğu asansör, 36 katlı binanın 32. katından zemine çakıldı. ‘Kaza’dan kurtulan olmadı.

 

İstanbul’un kuzey ormanlarını katleden üçüncü köprü de üç işçinin canına mal olmuştu. Köprünün Reşadiye-Çamlık bağlantı yolu üzerindeki bir viyadük çalışmasında, ‘iş kazası’ meydana gelmiş ve üç işçi hayatını kaybetmişti.

 

4

 

‘İhmaller’ ülkesi Türkiye’de bir facia da Siirt’in Tillo ilçesi yakınlarındaki Alkumru Barajı’nda meydana gelmişti. Botan Çayı kenarında piknik yapan vatandaşların üzerine baraj kapakları açılmış, 6 vatandaş hayatını kaybetmişti.

 

5

 

İnşaat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi hazırladığı raporda, “dere yatağına yüksek miktarda su bırakılmasından habersiz piknik yapan insanların kaçmaya dahi fırsat bulamadan su akımının sürükleme gücü karşısında duramayarak hayatlarını kaybettiği” belirtilmişti.

 

 

Kaynak: Cumhuriyet