Yeni Pazarlama Trendi: Influencer Marketing

Yeni Pazarlama Trendi: Influencer Marketing
15 Aralık 2017 10:44

Reklam, tanıtım, pazarlama stratejileri bir ürünün satılabilmesi için olmazsa olmazlar arasında yer almaktadır. Üstelik hızlı üretim ve tüketimin söz konusu olduğu günümüzde bir ürünün rakiplerini geride bırakarak geniş müşteri kitlelerine ulaşabilmesi için akılcı pazarlama stratejilerine gereksinim duymaktadır. Televizyon, dergi, gazete, billboard reklamları artık bir ürünün tanıtımı için yeterli olmamaktadır. Çünkü internet çağında yaşayan insanlar, herhangi bir ürünü almadan önce her yönüyle tanımak, öyle karar vermek istemektedir. İnternette yapılan “ürün yorumları” bir kişinin o ürünü satın alıp almaması üzerinde oldukça büyük bir etkiye sahiptir. Pazarlama stratejileri geliştiren firmalar da, çağımızın bu yeni gücünü reklam için kullanmaktadır.

 

 

Sosyal medya ağlarında, çok takipçiye sahip profiller firmaların yeni reklam yüzlerini oluşturmaktadır. Firmalar ile anlaşarak çok takipçili sosyal medya sayfasında ürünün tanıtımını, kendi kullanım izlenimlerini belirten kişilerin yaptıkları bu reklamlar, profesyonel dünyada “influencer marketing” olarak tanımlanmaktadır. Bu sektörün Türkiye ayağında da influencer marketing Türkiye uygulamaları sık bir şekilde internet aleminde karşımıza çıkmaktadır.

 

İnfluencer Marketing Örnekleri

 

Aktif sosyal medya kullanıcısıysanız influencer marketing örneklerine sıklıkla denk geliyorsunuz demektir. Youtube, instagram, facebook gibi paylaşım kanallarında artık çok takipçiye sahip olarak ön plana çıkmak herkes için önem kazanmaktadır. Çünkü çok takipçili bir sosyal medya hesabına sahip olmak sizlere hayatınızda yeni kapılar açmaktadır. Bu kapılardan bir tanesi de, influencer marketing.

 

İnfluencer marketing yöntemi eski zamanların “ağızdan ağıza pazarlama” yönteminin teknoloji üzerinden yapılan hali olarak kabul edilmektedir. Bir kişinin ürün almasında çevresindeki insanların yorumları, özellikle güvendiği, sevdiği, takip ettiği kişilerin o ürün hakkında düşünceleri büyük önem taşımaktadır. İşte, influencer marketing de bu yöntemi kullanarak game influencer marketing gibi çeşitli ürünlerin reklamını yaptırmakta, o ürünün satılmasını sağlamayı amaçlamaktadır.

 

İnfluencer marketing uygulamalarında paylaşım yapılacak olan hesabın içeriği önem taşımaktadır. Makyaj üzerine yayın yapan hesaplarda kozmetik, oyun üzerine paylaşım yapan hesaplarda güncel oyunlar, kitap üzerine paylaşım yapan hesaplarda yayınevleri gibi her firmanın ulaştığı kanal profili farklı olmaktadır.

 

Reklam sektörü içerisinde yeni bir kavram olmasına rağmen hızla yayılan ve olumlu geri dönüşler sağlayan bu yöntem birçok kişinin aklında influencer marketing nedir, sorusunu uyandırabilmektedir. En genel tanımıyla bu soru, evrensel bir platform olan sosyal medya hesaplarında çok takip edilen “sosyal medya fenomenlerine” ürün tanıtımı yaptırılarak ürünün müşteri kitlelerine ulaşmasını sağlamak olarak yanıtlanabilmektedir.