Yeni Gezi raporları New York Times’ta haber oldu

Yeni Gezi raporları New York Times’ta haber oldu
26 Eylül 2013 12:54

Gezi protestolarını bastırmak için kullanılan gözyaşartıcı gazın etkileri ve gösteriler sırasında yaralananlarla ilgilenen tıbbi personele ilişkin gelişmeler gibi konuların ele alındığı, Türkiye ve ABD’de yayınlanan iki yeni rapor, New York Times gazetesinde habere konu oldu.

 

New York Times “Türk protestocularının gözyaşartıcı gaz nedeniyle hala rahatsız oldukları söyleniyor” başlığını kullandığı haberinde Türk Tabipler Birliği’nin “Gezi Parkı protestoları sırasında yoğun biber gazına maruz kalanlarda gazın etkileri devam ediyor” yönündeki açıklamasına dikkat çekerken Birliğin anketine katılan protestocuların yüzde 40’ının gazın etkilerinin sürdüğünü anlattıklarını kaydetti.

 

Haber, hükümetin ise, birliği, üyelerinin gösterilerde yaralananları tedavi ettiği için taraflı olduğunu söyleyerek sert dille eleştirdiğine dikkat çekilirken olaylar sırasında beş kişinin öldüğünü, binlerce kişinin yaralandığını, polisin gözyaşartıcı gaz, plastik mermiler ve tazyikli su “bolca” kullandığını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ise “bastırmanın sertliği yüzünde yaygın biçimde eleştirildiğini” öne sürdü.

 

İNSAN HAKLARI İÇİN DOKTORLAR ÖRGÜTÜ’NÜN RAPORU

 

NYT, haberinde New York merkezili İnsan Hakları için Doktorlar Örgütü’nün 25 Eylül’de yayınladığı ve “169 kurbana” ilişkin tibbi ve psikolojik veriler ile İstanbul ve Ankara’da “53 mağdur ve tanık” ile yapılan mülakatlara dayandırılan rapora dikkak çekerken ise raporda gösteriler sırasında Türk güvenlik güçlerinin “büyük çapta” gaz kullandıklarının ve “tibbi tesisleri hedef aldıkları” belirtildiğine işaret etti.

 

Örgütün kıdemli tibbi danışmanı Dr. Vincent Iacopino’nun “Gezi Parkı gösterileri sırasında Türk otoritelerince barışçıl göstericilere karşı kullanılan gücün düzeyi ve türü, ve onları tedavi eden doktorları hedef alınması, yersiz ve hiçbir gerekçesi olamaz” açıklaması yansıtıldı.

 

İacopino ayrıca “Türkiye’de gözyaşartıcı gaz kullanımı yasaklanmalı ve devlet makamları, bu yaygın ihlallerin asla tekraklanmaması için gerekli önlemler almalı” şeklinde konuştu.

 

GÖSTERİLER, GÖRÜLMEMİŞ BİR FERYADA DÖNÜŞTÜ

 

NYT haberinde “60’ı aşkın kente yayılan protestolar, sivil bir protesto olmaktan çıkıp Sayın Erdoğan’ın 10 yılı aşan liderliğine ve göstericilerin otoriter taktiklerini benimsediğini söyledikleri İslami partisine yönelik görülmemiş bir feryada dönüştü. Sayın Erdoğan, eleştirileri reddederek protestoların aşırı unsurların ve kimliklerini açıklamadığı, hükümeti devirmeye çalışan uluslararası çıkar gruplarının işi olduğunu söyledi” savlarına da yer verdi.

 

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Gezi protestolarına ilişkin son sözlerini de yansıtan NYT, haberinde İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu’na atfen Sağlık Bakanlığının Temmuz ayında sunduğu bir yasa tasarısında acil tıbbi hizmetlere ilişkin olarak “resmi izin olmadan yaralananları tedavi eden tıbbi personele yönelik ağır cezaların öngörüldüğünü” yazdı.