Yemen’de Suudiler’e desteği kesme tasarısı, ABD Senatosu’ndaki ilk oylamada kabul edildi

Yemen’de Suudiler’e desteği kesme tasarısı, ABD Senatosu’ndaki ilk oylamada kabul edildi
29 Kasım 2018 12:07

ABD Senatosu’nda, Yemen’de savaşan Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyona verilen desteğin kesilmesini öngören yasa tasarısı, ilk oylamada kabul edildi.

 

BBC Türkçe

 

Başkan Donald Trump’ın bölge politikasına bir darbe anlamına gelen, hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi senatörlerin destek verdiği tasarı, ilk oylamda 37’ye karşı 63 oy aldı.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Savunma Bakanı Jim Mattis, Yemen’deki durumu kötüleştireceği gerekçesiyle senatörlere tasarıya destek vermeme çağrısında bulunmuştu.

Oylama, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinin sonrasında yapıldı.

Kaşıkçı’nın 2 Ekim’de İstanbul’daki Suudi Başkonsolosluğu’nda öldürülmesinden bu yana, ABD’de Riyad yönetimine karşı eleştiriler büyüyor.

Suudi Arabistan ile ilişkiler konusunda kapalı kapılar ardında bir toplantı yapan senatörler ayrıca, CIA Başkanı’nın toplantıya katılmamasını sert bir şekilde eleştirdi.

CIA Başkanı Gina Haspel, Türkiye’nin verdiği cinayete ait ses kayıtlarını dinlemiş ve kanıtları incelemiş bir isim.

Senato’daki oylama, Suudi Arabistan’ı yaşamsal önemdeki bir müttefik olarak tanımlayan ve Suudi lider kadrosuna ambargo çağrılarına direnen ‘Başkan Trump’a verilen bir ders’ olarak görülüyor.

Trump, geçen hafta CIA’in Kaşıkçı cinayetinden Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’ın sorumlu olduğu değerlendirmesinde bulunduğu haberlerini reddetmişti.

 

Senato’daki ilk oylama, gelecek hafta ABD’nin Suudi Arabistan’a verdiği destek konusunun yeniden tartışılması anlamına geliyor.

Ancak uzmanlar, tasarı Senato’daki nihai oylamada geçse bile, Temsilciler Meclisi’nde onaylanma şansının az olduğunu söylüyor.