Yemek Yedikten Sonra Başımız Neden Ağrır?

Yemek Yedikten Sonra Başımız Neden Ağrır?
21 Ocak 2021 08:14

Yemek yedikten sonra baş ağrısı oluşması pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir. Çünkü baş ağrısının temel olarak kesin bir nedeni yoktur, farklı sebeplerden ötürü olabilir. Ancak yemek sonrası baş ağrısı için temel sebepleri bilmek baş ağrınızı gidermek için yarar sağlayacaktır.

 

 

Yemek Yedikten Sonra Baş Ağrısı Neden Olur?

Yemek yedikten sonra baş ağrısı sık görülen ve her zaman da büyük ağrılar yaratan bir durumdur. Baş ağrısının oluşma nedenleri tıp açısından çok farklı nedenlere dayandırılabilmektedir. Sefalji olarak da adlandırılan baş ağrısı farklı durumlarda oluştuğu gibi özellikle yemek sonrasında da görülmektedir. Bu durum için temel neden olarak yenilen besinler temel alınacak olsalar da doğrudan besinlerden değil, vücutta besinlere karşılık oluşan reaksiyonlardan baş ağrısı oluşmaktadır.

En genel tanımı itibariyle baş ağrısı elbette başın fiziksel olarak acısını göstermez. Baş ağrısı beynin sinir sistemi üzerinde, vücutta bir şeylerin ters gittiği üzerine vermiş olduğu bir tepkimedir. Bu yüzden yemek sonrasında baş ağrısının oluşması vücudunuzda bir şeylerin ters gittiğini göstermektedir. Bunun için de ağrıya neden olan durumları göz önünde tutabilirsiniz.

Besinlere Karşı Alerji Ağrı Yaratır

Yemek sonrasında baş ağrısı oluşması için genel sebeplerden birisi besinlere karşı duyulan alerjidir. Alerji, bağışıklık sisteminin tehdit olarak gördüğü besine karşı geliştirilen bir savunmadır. Bunun sonucunda da bağışıklık sistemi tarafından üretilen immünoglobulin antikorları alerjiye karşı vücudu savunma pozisyonuna almakta ve üretilen bu antikor baş ağrısı olarak da görülebilmektedir. Bu yüzden özellikle belirli besinleri yedikten sonra baş ağrısı yaşıyorsanız vücudunuz alerji durumuna karşı tepki gösteriyor olabilir, alerji testi yaptırmanız yararlı olacaktır.

Yemek Sonrasında Migren Tetiklenebilir

Yemeğin ardından baş ağrısı oluşması için en önemli nedenlerden birisi migren olarak bilinen ağrının oluşmasıdır. Tiramin miktarı yüksek olan besinler migren rahatsızlıklarına neden olabilmektedirler. Bu bakımdan tiramin miktarı yüksek olan besinler; muz, peynir, çikolata, ayran ve yoğurt gibi besinlerdir. Bu besinlerden aşırı tüketmek tiramin miktarını arttıracak ve bu durum da migreni tetikleyecektir. Aynı zamanda migren üzerinde aşırı soğuk besinlerin tüketilmesi de etkili olabilmektedir. Eğer bu türden besinleri yedikten sonra ağrınız oluşuyorsa migren ağrısı yaşıyor olabilirsiniz.

Kan Şekeri Düzeyi Etkili Olabilir

Kan şekerinin normal seviyelerde olması sağlıklı olmak için önemli etmenlerden birisidir. Kan şekeri düzeyinde gerçekleşecek değişimler baş ağrısı olmak üzere pek çok rahatsızlığa neden olurlar. Düşük kan şekerine sahip kişilerde yeterli seviyede şeker beyne gitmez ve bu durum da kan akışını hızlandırır, kan akışının hızlanması ise kan basıncına neden olur. Bu durum ise kasılma başlatarak baş ağrısının yaşanmasına neden olabilmektedir.

Kandaki şeker oranın düşük olmasının yanı sıra kan basıncının yüksek olması da baş ağrısına sebebiyet verebilir. Tansiyon yüzünden sıklıkla baş ağrıları görülmektedir. Özellikle tuzlu gıdalar sonrasında baş ağrısı yaşanıyorsa bu kişiler tansiyon ölçümü yaptırmalıdır. Fazla tuz tüketimi böbreklerin tuzu kontrol edememesine ve tuzun kana karışmasına neden oldur. Bu durumda kana su da çekilerek kan basıncının artmasına neden olur. Kan basıncının artması ise hem tansiyonu yükseltir hem de beraberinde yemek sonrası baş ağrısı oluşturur.

Yemek Sonrası Baş Ağrısında Yapılacaklar Neler?

Yemek yedikten sonra baş ağrısı oluşuyorsa bu durumda öncelikle baş ağrısının neden kaynaklandığının doğru olarak tespit edilmesi gerekmektedir. Teşhisin doğru koyulması için yenilen besinlerin özellikleri de göz önünde tutulmalıdır. Bu ağrılar birkaç saat içinde genelde geçmektedir ancak daha uzun süreli ağrılarda doktor tedavisi almak gerekebilecektir. Detaylı bilgilere ulaşmak için Probiyotix.com adresini ziyaret etmeniz yeterlidir.