Yemek kartı şirketlerine soruşturma

Yemek kartı şirketlerine soruşturma
15 Haziran 2017 09:00

Yemek kartı hizmeti veren aralarında Sodexo ve Multinet’in de içinde bulunduğu 6 şirkete soruşturma açtı.

 

 

 

 

Rekabet Kurulu, aralarında Sodexo ve Multinet gibi devlerin de bulunduğu 6 yemek çeki şirketlerine, ortak hareket ederek rekabeti bozdukları ve restoranlardan yüzde 7 ila yüzde 10 arasında yüksek komisyon aldıkları gerekçesiyle soruşturma açtı.

 

 

 

Rekabet Kurumu’ndan yapılan açıklamada, Sodexo Motivasyon Çözümleri A.Ş. (güncel ticari unvanı Sodexho Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri A.Ş.) ile Accor Servisleri International A.Ş.’nin (güncel ticari unvanı Edenred Kurumsal Çözümler A.Ş.) ihalelerde danışıklı hareket etmek, ihaleleri ve müşterileri paylaşmak, satış şartlarını birlikte belirlemek ve rakiplerin faaliyetlerini zorlaştırmak suretiyle 4054 sayılı Kanun’u ihlal ettikleri, ayrıca yemek kuponu/kartı sektöründe faaliyet gösteren teşebbüslerin ortak hareket ederek restoranlardan %7 ile %10 arasında değişen yüksek oranlarda komisyon aldıkları, yemek kuponu/kartı sağlayıcısı firmaların, lokanta, restoran ve büfeler ile yaptıkları anlaşmalarda güçlü taraf olarak kendi lehlerine haksız kazançlar sağlayarak, bu işyerlerini zor duruma düşüren piyasa koşulları oluşturdukları, bu kuponların para gibi tedavülünün işçi ücretlerine ve iş verimliliğine olumsuz etkilerinin bulunduğu iddialarını içeren başvurunun, Danıştay 13. Dairesi’nin kararı üzerine yeniden değerlendirildiği bildirildi.

 

 

Şikayet nedeniyle daha önce 2010 yılında yapılan ön araştırmada konunun incelendiği ve şikayetin reddine ve soruşturma açılmamasına karar verildiğini belirten Rekabet Kurumu, ancak Kurul kararının Danıştay 13. Dairesinin, 28.12.2016 tarih ve 2010/4565 E., 2016/4508 K. sayılı kararı ile iptal edildiğini belirtti.

 

 

Dosyada yer alan bilgi ve belgeleri 15 Mayıs 2017 tarihli toplantısında müzakere eden Kurul, mahkeme kararında belirtilen uyarıları dikkate alarak, 4054 sayılı Kanun’un ihlal edilip edilmediğinin tespiti için soruşturma açılmasına karar verdi. İşte soruşturma açılan yemek şirketleri:

 

 

· Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri A.Ş.
· Edenred Kurumsal Çözümler A.Ş.
· Network Servisleri A.Ş.
· Multinet Kurumsal Hizmetler A.Ş.
· Winwin Hizmet Yönetimi Sanayi ve Ticaret A.Ş.
· Set Kurumsal Hizmetler A.Ş.

 

 

Kaynak: Erdoğan Süzer/Sözcü

 

Yemek kartı şirketlerine soruşturma