Yaz sezonunda odaların üçte ikisi boş kaldı!

Yaz sezonunda odaların üçte ikisi boş kaldı!
26 Eylül 2020 10:24

Turizm sektörü koronavirüs salgınının etkisi altında yaz sezonunu üçte bir doluluk ve yüzde 76’ya varan kayıplarla kapattı. Açılış yapabilen oteller ise 2021 yılını görebilmek için yeniden kapanmaya başladı.

 

 

Sözcü’den Sayime Başçı’nın haberine göre Turizm sektörü açılan sınır kapıları ile birlikte yaz döneminde küçük bir hareketlilik yaşasa da sezonu üçte bir doluluk ve yüzde 76’ya varan kayıplarla kapattı. Sektörün ve özellikle şehir otellerin en yoğun dönemi olan ağustos ayında ortalama doluluklar geçen yılın ayına göre yüzde 55.9 azalarak yüzde 34.7 oldu.

Öte yandan İstanbul başta olmak üzere otellerin yarısından fazlası sezonu açılış yapmadan geçirdi. 2018’in ilk 8 ayında 27 milyon, 2019’un aynı döneminde 31 milyon yabancı turist ağırlayan sektör 2020’nin ocak-ağustos döneminde ise 7.2 milyon yabancı turiste ev sahipliği yaptı. Sezonu açabilen oteller eylül itibarıyla yeniden kapanmaya başlarken, sektör gözünü 2021 yılında yaşanacak gelişmelere çevirdi.

 

 

BÜYÜK PAZAR ALMANYA

 

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan sınır istatistiklerine göre, Türkiye ağustos ayında 1.8 milyon yabancı turisti ağırladı. İlk 8 ayda bu rakam 7.2 milyona ulaştı. Gurbetçi vatandaşların yoğun olarak Türkiye’ye giriş yaptığı bu dönemde toplam ziyaretçi sayısı ağustos ayında yüzde 69’luk düşüşle 2.1 milyon, ilk 8 ayda ise yüzde 73.9’luk düşüşle 9.2 milyon kişide kaldı. Ocak-ağustos döneminde 789 bin Alman turisti ağırlayan Türkiye’nin bu alandaki ikinci pazarı 772 bin turistle Rusya, üçüncü pazarı ise 532 bin turist ile Bulgaristan oldu.

 

 

OTELCİ 20 EURO KAZANDI

 

 

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) tarafından açıklanan doluluk oranları ise üçte birlik bir rakama ulaşılabildiğine işaret ediyor. Otellerin yaklaşık yarısının açılış yapamadığının hatırlatıldığı raporda, açık olan otellerden sağlanan verilere göre, Türkiye’nin Ağustos 2020 otel doluluklarının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55.9 azalarak yüzde 34.7 olarak kaydedildiği belirtildi.