Yatırım yapılabilir ülke olmaktan uzaklaştık!

Yatırım yapılabilir ülke olmaktan uzaklaştık!
18 Eylül 2018 13:39

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı, temmuzda yurtdışına kaçan yerli sermayenin arttığını, gelen yabancı yatırımın ise 10.8 milyar dolara gerilediğini belirterek, “Türkiye yatırım yapılabilir ülke olmaktan uzaklaştı” dedi.

 

 

Yavuz Alatan / Sözcü

 

 

Ekonomideki belirsizlikler ve yatırım ortamının bozulması yüzünden yurtdışına kaçan yerli sermaye 3 milyar 561 milyon dolara çıkarken, gelen yabancı yatırım ise 10.8 milyar dolara geriledi. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) “Türkiye yatırım yapılabilir ülke olmaktan biraz daha uzaklaştı” uyarısında bulundu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde faaliyet gösteren TEPAV, Türkiye’ye gelen ve Türkiye’den giden yerli ve yabancı yatırımlara ilişkin temmuz verilerini açıkladı. Rapora göre, Türkiye’den yurtdışına giden (ODI ) ve yurtiçine gelen (FDI ) doğrudan yatırımların seyrini gösteren ODI/FDI oranı temmuzda, geçen yılın sonuna göre 8.2 puan birden yükselerek yüzde 24.8’den yüzde 33’e çıktı. ODI/FDI oranının yükselmesi yerli sermayenin yurtdışına çıkışının hızlandığını, yabancıların Türkiye’ye girişinin ise yavaşladığını ifade ediyor.

 

 

KAÇIŞ 3.5 MİLYAR DOLARI AŞTI

 

TEPAV’ın raporuna göre, geçen yıl sonu itibarıyla yurtdışından 10 milyar 889 milyon dolarlık yabancı sermaye Türkiye’ye yatırım için gelmiş, buna karşılık Türkiye’den 2.7 milyar dolarlık yerli yatırım yurtdışına kaçmıştı. Bu yılın temmuz sonuna gelindiğinde ise yıllık bazda ülkeye gelen yabancı sermaye tutarı 10 milyar 796 milyon dolara gerilerken Türkiye’den kaçan yerli sermaye 3 milyar 561 milyon dolara yükseldi.

 

1.5 MİLYAR DOLARA YAKIN KAYIP VAR

 

Bu yılın ilk 7 ayında Türkiye’den kaçan yerli sermaye ise geçen yılın aynı dönemine göre 670 milyon dolar birden artarak 1.9 milyar dolardan 2.6 milyar dolara çıktı. Buna karşılık yurda gelen yabancı sermaye geçen yılın ilk 7 ayında 1 milyar 464 milyon dolar gibi olağanüstü miktarda azalarak 4 milyar 643 milyon dolardan 3 milyar 179 milyon dolar seviyesine kadar düştü.

 

https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/yatirim-yapilabilir-ulke-olmaktan-uzaklastik-2631526/