Yatağan köylüleri termik santrala karşı kenetlendi!

Yatağan köylüleri termik santrala karşı kenetlendi!
16 Ağustos 2019 10:55

Yatağan’da termik santrala karşı 1. Gökbel Köyleri Dayanışma konseri düzenlendi. Etkinlikte konuşan köylüler, ‘Ölürüz de yaşadığımız toprakları vermeyiz’ dedi

 

 

Aycan Karadağ/ Birgün

 

 

Muğla’nın Yatağan ilçesinde Bereket Enerji’ye ait Yatağan Termik Santrali’ne kömür sağlayan maden ocaklarının doğa, tarım ve tarih kıyımı hız kesmeden sürerken bölgede yaşayan halk ise termik santralle karşı mücadelesini sürdürüyor.

Termik Santrale karşı; Turgut Yardımlaşma Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği, Hisarardı Mahallesi Muhtarlığı, Hacı Bayramlar Mahallesi Muhtarlığı, Kırık Köy Mahallesi Muhtarlığı, Gökgedik Mahallesi Muhtarlığı, Zeytinköy Mahallesi Muhtarlığı, Hacıveliler Mahallesi Muhtarlığı, Katrancı Mahallesi Muhtarlığı ve Turgutlar Mahallesi Muhtarlığı tarafından 1.Gökbel Köyleri Dayanışma konseri düzenledi. Konsere, TRT sanatçısı Mustafa Özcan ve yerel sanatçılar katıldı. Konsere, Yatağan Belediye Başkanı Mustafa Toksöz, Muğla ve Aydın’daki sivil toplum örgütleri, siyasi parti temsilcileri ve köylüler katıldı.

 

 

“ZENGİN TOPRAKLARIN FAKİR BEKÇİLERİYİZ”

 

 

Konserde konuşan Turgut Yardımlaşma Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Kazım Erol, “Zengin toprakların fakir bekçileriyiz. Bizim zenginliklerimizden lüks hayat yaşayanlar var. Bu yetmedi şimdi suyumuzu istiyorlar. Direneceğiz, ölürüz de suyumuzu vermeyiz. Gökbel Havzasında kömür madeni ve madencilik ölümdür bize. Artık mücadele zamanıdır” diye konuştu.

 

 

“ADALETİ İSTEYECEĞİZ”

 

 

Hukukçu Mehmet Çilsal ise, “Burada olacak termik santral tüm Muğla’yı etkileyecek. Bu yüzden haklı olan davanızı devam ettirin. Hukuk bizden yana. Biz davalarımızı kazanalım. Belki uygulamazlar ama gün gelir hepsi uygulatılır. Adaleti isteyeceğiz. Mahkemelerin çalışmasını sağlayacağız. Dayanışarak yapacağız bunu. Çocuklarımızın geleceği için mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi

 

 

“BU TOPRAKLARA GÜZEL BAKMALIYIZ”

 

 

Muğla Yörük Obaları Derneği Başkanı Türk Boyları Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Orhan Akcan da,“Bugünkü etkinlik çok değerli. Doğamıza sahip çıkmalıyız. Bu topraklarda geçiciyiz. Çocuklarımıza iyi bir gelecek için bu topraklara güzel bakmalıyız” dedi.

 

 

“ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ İÇİN BİRLEŞMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

 

 

ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi İlknur Başer ise çocukların geleceğine sahip çıkmak için burada olduklarını ifade ederek, “Bugün sadece Yatağan halkı diyet ödemiyor. Kaz Dağları’nda siyanürle altın aramak için toprakları işgal edilen köylülerde diyet ödüyor. Bugün Türkiye’de su kaynaklarının yüzde 40’ını karşılayan Murat Dağı’nda siyanürlü altın arayan Kanadalı madenci şirketi de bu halka diyet ödetiyor. Aydın toprakları JES’ler tarafından işgal edilmiş durumda. Bu memlekette nerede birinci sınıf tarım arazisi varsa enerji şirketleri tarafından işgal edilmektedir. Toprak sadece bizim için bir toprak değildir. Aynı zamanda geçmişimizdir ve de geleceğimizdir. Topraklarımızı, havamızı işgal edip bize zehir solutanlara karşı, biz mücadelemizi sürdüreceğiz. Biz bu mücadelemizi sürdürürsek, hiçbir maden şirketi topraklarımıza giremez. Çocuklarımızın geleceği için birleşmeye devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

 

https://www.birgun.net/haber/yatagan-koyluleri-termik-santrala-karsi-kenetlendi-265101