Yaşam alanı korunacak!

Yaşam alanı korunacak!
25 Haziran 2017 10:09

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın arasında İzmir Kuş Cenneti’ne ilişkin protokolün bozulması ve bölgeden otoyol geçmesinin gündeme geldiği belirtilmişti.

 

 

 

Hürriyet

Başbakanlık’tan edinilen bilgiye göre, Kuş Cenneti hakkında kamu kurumları arasında bir sorun bulunmazken, flamingoların yaşam alanını tehdit edecek bir projenin hayata geçirilmesinin söz konusu olmadığı bildirildi.

 

 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı da yaptığı açıklamada alanın heba edilmesine seyirci kalmalarının mümkün olmadığı belirtilerek, “İzmir Körfez Geçişi projesi, Gediz Deltası Ramsar Alanı sınırı 1.5 kilometre mesafede, flamingo adasına ise yaklaşık 12 kilometre mesafededir. Projenin meşakkatli bir sürecin sonunda hayata döndürülen flamingoları etkilemesi söz konusu değildir. Bu iddia da kuş cenneti protokolünün feshi ile alakalı gündeme gelen diğer iddialar gibi asılsızdır” denildi.

 

 

Konuyla ilgili açıklama yapan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da Kuş Cenneti ile Körfez geçişinin viyadükleri arasında 15 kilometrelik mesafe olduğuna dikkat çekerek, iki proje ve alanın birbiriyle ilgisi olmadığını belirtti. Demirtaş, “İzmir Geçiş Projesi 40.000 hektarın sadece 20 hektarında yer almaktadır” dedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise “Bizim tepkimiz, İzmir Kuş Cenneti’ni Koruma ve Geliştirme Birliği (İZKUŞ) protokolünün, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ‘Hiçbir şey yapmıyorlar’ denilerek iptal edilmesinedir. Evet, Kuş Cenneti bölgesinin gelecek yıllarda imara açılmasına ilişkin endişelerimiz var ve bunu kamuoyuyla paylaştık. Ancak Körfez Geçiş Projesi bambaşka bir iştir ve Kuş Cenneti’yle bir ilgisi bulunmamaktadır.” dedi.