Yasağa rağmen öğrenci kabul eden yurtlar Meclis gündeminde!

Yasağa rağmen öğrenci kabul eden yurtlar Meclis gündeminde!
18 Aralık 2020 10:34

CHP Ankara milletvekili Levent Gök, Covid-19 pandemisi tedbirleri kapsamında yükseköğretim kurumlarında yüz yüze eğitime ara verildiğini, tedbirler gereğince öğrenci yurtlarının da kapatıldığını belirterek, bu süreçte vakıflara ait ve özel yurtların bazılarının yasaklara aykırı olarak öğrenci kabul ettiği ve  denetlemelerde öğrencilerin saklandığına ilişkin haberleri Meclis gündemine taşıdı.

 

 
CHP’li Gök, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şunları kaydetti:

 

 

Covid-19 pandemisi tedbirleri kapsamında yükseköğretim kurumlarında yüz yüze eğitime ara verilmiş, sözü geçen tedbirler gereğince öğrenci yurtları da kapatılmıştır. Süreçte vakıflara ait ve özel yurtların bazılarının yasaklara aykırı olarak öğrenci kabul ettiği, denetlemelerde öğrencilerin saklandığına ilişkin haberler kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştır.

 

 

Yasakları ihlal eden yurtların öğrenciler tarafından resmi makamlara ihbar edilmesine rağmen herhangi bir işlem yapılmadığı ve sözü geçen yurtların açık olduğu bilgisinin gizli tutulması amacıyla talimatnameler hazırladığı yönündeki iddialar endişe vericidir. Salgına karşı yürütülen mücadelenin başarıya ulaşması ancak ayrım yapılmaksızın her alan ve kurumda aynı tedbirlerin kararlılıkla devam ettirilmesi ile mümkün olabilecektir. Bu zor dönemde salgın önlemleri konusunda oluşacak her boşluk yeni can kayıplarına yol açmaktadır.
Bu bilgiler ışığında:

 
1. Covid-19 salgını tedbirlerine rağmen öğrenci kabul ettiği ve denetimlerde öğrencileri sakladığı iddia edilen yurt hangisidir? Sözü geçen iddialar doğru mudur? Doğru ise bu öğrenci yurduna ilişkin başlatılan resmi işlemleri açıklar mısınız?
2. Salgın tedbirleri kapsamında öğrenci yurtlarının kapatılmasının ardından önlemlere aykırı olarak öğrenci kabul eden özel ve vakıf yurtlarının sayısını illere göre açıklar mısınız?
3. Salgın tedbirleri kapsamında kapalı olması gereken özel ve vakıf yurtlarının önlemlere aykırı olarak kabul ettiği öğrencilerin sayısını illere göre açıklar mısınız?
4. Salgın tedbirleri kapsamında kapalı olması gereken özel ve vakıf yurtlarının öğrenci kabul ettiğine yönelik kaç ihbar alınmıştır? Sözü geçen ihbarlar sonucunda yapılan denetlemeleri ve bünyesinde aykırılık tespit edilen öğrenci yurtlarının sayısını açıklar mısınız?
5. Salgın sürecinde öğrenci yurtlarında yapılan denetlemelerin sayısını illere göre açıklar mısınız?