YAŞ yönetmeliği Resmi Gazete’de!

YAŞ yönetmeliği Resmi Gazete’de!
28 Mayıs 2017 16:41

Yüksek Askeri Şura, (YAŞ) Başbakanın çağrısı ile yılda en az bir kez toplanacak ve toplantının yapılacağı yer ve zaman Başbakan tarafından belirlenecek.

 

 

 

YAŞ Yönetmeliği Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Yönetmelik, YAŞ’ın hazırlık faaliyetleri, yönetimi, çalışma ve karar alma usulleri, sekretarya hizmetleri ile görevlerine ilişkin konuları belirliyor.

TSK’ya mensup general, amiral ve albaylardan, bir üst rütbeye terfi, kadrosuzluktan emeklilik veya görev süresi uzatılma durumunda bulunanlar ile şura faaliyetlerinde görevli personeli ve YAŞ’ı kapsayan yönetmelik, Yüksek Askeri Şuranın Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun uyarınca hazırlandı.

Yönetmeliğe göre, YAŞ’ın başkanı Başbakan, diğer üyeler ise Genelkurmay Başkanı, Başbakan Yardımcıları, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı ve Milli Savunma Bakanı ile Kuvvet Komutanları.

YAŞ’ın görevleri ise Genelkurmay Başkanlığınca hazırlanan askeri stratejik ana fikrin tespiti ve gerektiğinde yeniden gözden geçirmek, TSK’nın ana program ve hedefleri konusunda görüş bildirmek, önemli görülen kanun, tüzük ve yönetmelik taslaklarını incelemek, General ve amiralliğe yükselecek albaylar ile bir üst rütbeye yükselecek generallerin terfi kararları ve görev süresi uzatılacak general ve amiraller ile kadrosuzluk nedeniyle emekliye ayrılacak general ve amiraller ile albaylar hakkında karar almak olarak belirlendi.

 

 

-ŞURA GÖRÜŞMELERİNİ AÇIKLAMAK YASAK-

 

 

YAŞ, Başbakanın çağrısı ile yılda en az bir kez toplanacak ve toplantının yapılacağı yer ve zaman Başbakan tarafından belirlenecek. Şura, bütün üyelerin katılımı ile toplanacak. Özrü olanlar, toplantıya katılamayacaklarını toplantı gününden önce şura sekretaryasına bildirecek. Toplantıya katılamayan üyeler, gündemdeki konular hakkında, görüşlerini yazılı olarak bildirebilecek.

YAŞ’ta görüşülen konular sırasıyla oylanarak karara bağlanacak, oylama işlemi, aksine bir karar alınmadıkça açık olarak yapılacak, kararlar aksine bir hüküm yoksa toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğu ile alınacak, oyların eşitliği halinde Başkanın kullandığı oy yönünde karar alınmış sayılacak. Karara muhalif olan üyelerin muhalefet şerhleri karara eklenecek ve Cumhurbaşkanının onayına sunulacak. Yükselme sırasında bulunan general ve amirallerin sicil notu ortalamaları, Subay Sicil Yönetmeliği esaslarına göre şura sekretaryasınca tespit edilecek. General ve amiraller ile albayların yeterlik sıralaması şu esaslara göre yapılacak:

“Her rütbedeki general ve amiraller, muharip ve yardımcı sınıflar kendi aralarında olmak ve yeterlik notu en yüksek olandan başlanmak üzere sıralanacak. Albaylar; en yüksek yeterlik notu alanlardan başlanmak üzere, kurmay subaylar sınıflarına bakılmaksızın kendi aralarında (Hava Kuvvetlerinde, pilot kurmay ile diğer sınıf kurmay subaylar ayrı ayrı), diğerleri sınıfları içerisinde ayrı ayrı sıralanacak.”

Şura görüşmelerin ve alınan kararların açıklanması veya yayımlanması yasak olacak. Açıklanmasına şuranın kararıyla müsaade edilen konular Milli Savunma Bakanlığı tarafından yayımlanacak.