‘Yarın kim IŞİD’in yanında anlayacağız’

‘Yarın kim IŞİD’in yanında anlayacağız’
1 Ekim 2014 22:10

Yeni Yasama Yılı’nın açılışı dolayısıyla düzenlenen TBMM’deki resepsiyona katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

 

Davutoğlu tezkerenin partiler için bir imtihan olacağını kaydederken, “Yarın kim IŞİD’in yanında kim karşısında göreceğiz, yarın CHP ve HDP için imtihan günüdür. CHP hayır derse tarihe IŞİD’in yanında yer almış olarak geçecektir” dedi.

 

“PYD, SURİYE MUHALEFETİNE KATILMIŞ BUGÜN IŞİD ALANDA BÖYLESİNE BİR GÜÇ BULAMAZDI”

 

PYD’nin bir dönem yaptığı hataları bugün Kürtlerin ödediğini savunan Davutoğlu şöyle konuştu:

 

“PYD ile geçen sene diyalog kurduk. O dönemde yapılan hataların bedelini şimdi Kobani’deki Kürtler ödüyor. Çünkü o zaman PYD’ye söylenen çok açık bir mesaj vardı; Özgür Suriye Ordusu ile birlikte davranın, bu kuzey kuşağında teröre ve rejime izin vermeyin, birlikte çalışın. Suriye rejimi ile aranıza mesafe koyun ve Türkiye ile iyi ilişkiler geliştirin. Eğer bunlar yapılmış olsaydı, geçen sene Özgür Suriye Ordusu ile PYD, Suriye muhalefetine katılmış olsaydı rejim ile işbirliği yapmak yerine, bugün IŞİD alanda böylesine bir güç bulamazdı.”

 

“DEMİRTAŞ’A ‘TEZKEREYE HAYIR DEMEYİN’ DEDİM”

 

Başbakan Davutoğlu, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a, tezkereye ‘hayır’ dememeleri gerektiğini söylediğini belirterek, “Kendisine söyledim, Kobani’ye yardım etmemizi bekliyorsanız bu tezkereye hayır demememeniz lazım. Bu tezkere Suriye’de IŞİD’e karşı ve benzeri terör örgütlerine karşı, bütün terör örgütlerine karşı çıkartılan bir tezkere” diye konuştu.

 

MÜLTECİLERE İLKELİ EŞİT DAVRANILMALI

 

Mülteciler konusunda herkesin eşit davranması gerektiğini ifade eden Davutoğlu, “”Bizim arzumuz, beklentimiz, herkesin mülteciler konusunda ilkeli ve eşit davranmasıdır. Bir gurup mülteci geldiğinde benim akrabam deyip sahip çıkmak, başka mülteci grup geldiğinde, ona sahip çıkıldığında eleştirmek, bu doğru bir şey değil” ifadelerini kullandı.